Kriminalisti so v torek na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave izvedli več hišnih preiskav na direkciji za infrastrukturo. Vsi štirje trenutni osumljenci so javni uslužbenci.

"Zaradi dolgotrajnega zavarovanja elektronskih podatkov smo v torek hišno preiskavo proti večeru prekinili in danes nadaljevali na omenjeni javni ustanovi. Pred kratkim smo hišno preiskavo tudi zaključili in zbrali tudi dovolj dokazov za nadaljnji kazenski postopek," je dejal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Martin Rupnik.

Kriminalisti so zasegli nekaj elektronskih naprav in podatkov, kot tudi določeno listinsko dokumentacijo. O vseh zbranih dokazih in ugotovitvah bodo obveščali pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki tudi vodi preiskavo, ki so jo začeli marca lani na podlagi lastne zaznave policije, in sicer iz objav v medijih in zbranih obvestil.

Na vprašanje, ali bi lahko preiskavo razširili še na druge osumljene, je Rupnik dejal, da so v preiskavi zbrali "nekaj dodatnega materiala", in ko bodo vse pregledali, bodo o tem obvestili tožilstvo. "Če bo treba, bomo preiskavo tudi razširili," je dodal. Prav tako Rupnik še ne more govoriti o morebitnem oškodovanju državnega proračuna.

Leben je vnovič zavrnil očitke

Sedanji minister za okolje in prostor in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben pa je znova zavrnil očitke, ki nanj letijo v zvezi z maketo drugega tira med Divačo in Koprom. Med drugim je izpostavil, da njegov pristop k urejanju zadev na okoljskem ministrstvu marsikomu ni všeč.

Maketa je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec. Foto: BoBo

"Ko smo na ministrstvu za infrastrukturo odkrili nepravilnosti, je minister Peter Gašperšič odredil notranji nadzor. Ta je pokazal, da so nepravilnosti bile, pogodba je bila prekinjena in izplačanega ni bilo niti evra," je na novinarsko vprašanje v prostorih državnega sveta v Ljubljani glede postopka izbire izvajalca za izdelavo makete drugega tira dejal Leben. "Glede na to, da hišne preiskave pri meni ni bilo, sklepam, da nisem med osumljenimi," je še dodal.

Odgovarjati je moral na vprašanje glede v medijih objavljenega elektronskega sporočila, v katerem naj bi prevzel odgovornost za odločanje o maketi. "Gre za verižno sporočilo," je poudaril. V času dopisovanja je bil v tujini, zato je sporočil, da bo odločitev sprejel po vrnitvi v domovino, če se prej drugi vpleteni ne bodo dogovorili sami. "V nekaj urah sem dobil sporočilo z direkcije, da je zadeva rešena," je dodal.

Sedanji minister za okolje in prostor in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je znova zavrnil očitke, ki nanj letijo v zvezi z maketo drugega tira med Divačo in Koprom. Foto: BoBo

To sporočilo, ki ga je poslal direktor direkcije Damir Topolko, se v medijih ne pojavlja, je še izpostavil Leben. Sam je, ko je dobil potrditev, da so rešitev našli, zadevo pri sebi zaključil.

Izpostavil je, da so tako kot sedaj na okoljskem tudi na infrastrukturnem ministrstvu delali kot ekipa. "Vsak je odgovoren za svoje področje, javni razpis pa je vodila direkcija za infrastrukturo," je spomnil.

Na vprašanje, zakaj je bila v elektronsko dopisovanje vključena tržniška agencija Futura, je odgovoril, da je Futura sodelovala kot podpora pri referendumu o drugem tiru. Kdo in zakaj je bil vključen v posamične postopke, pa je treba vprašati direkcijo, je še dodal.

Šarec z Lebnom še ni govoril

Kriminalisti končali hišne preiskave glede makete drugega tira

Premier Marjan Šarec se z ministrom še ni uspel srečati, oba imata, kot je povedal po današnjem srečanju z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, precej natrpana urnika. Bo pa priložnost za to na četrtkovi seji vlade. Šarec je ob tem poudaril, da minister ni v preiskavi, da elektronska sporočila, objavljena v medijih, segajo toliko nazaj, da bi bilo "prezgodaj o čemer koli govoriti in ocenjevati, kaj je na stvari".

"Zame je pomembno, da minister ni v preiskavi, in ta podatek imam," je poudaril premier in dodal, da Leben kot minister dela dobro.