Koprskega župana Borisa Popoviča znova preiskujejo kriminalisti. Tudi tokrat naj bi bila sporna prodaja občinske nepremičnine. Foto: BoBo
Koprskega župana Borisa Popoviča znova preiskujejo kriminalisti. Tudi tokrat naj bi bila sporna prodaja občinske nepremičnine. Foto: BoBo

Na koprski občini so zelo vešči pri takih prodajah. Nikakor se ne moremo znebiti občutka, da so bile zadeve vnaprej dogovorjene, da so načrtno zniževali ceno objekta, da bi ga nato poceni kupil Grafist

Viktor Markežič, opozicijski mestni svetnik
Nova preiskava zoper koprskega župana

Tudi tokrat naj bi bila sporna prodaja občinske nepremičnine. Gre za nekdanja skladišča soli ob potniškem terminalu, uradno so objekt poimenovali Libertas.

"PU Koper je v konkretni zadevi prejel pisno kazensko ovadbo, in sicer 16. maja letos. V zadevi poteka predkazenski postopek," so na naša poizvedovanja skopo odgovorili na Policijski upravi Koper.

Po naših informacijah za zdaj teče postopek le proti županu, kdo je še sodeloval v poslu, bo policija še ugotavljala.

Dražbe neuspešne. S pogodbo v last Grafista.
Nekdanje skladišče soli Libertas je pravzaprav 1.500 kvadratnih metrov velik, domala zapuščen objekt, ki je med letoma 2010 in 2012 lastniško prehajal iz rok v roke. Najprej ga je občina nameravala prodati na javni dražbi. Izklicna cena je bila dober milijon evrov. Zanimanja pa ni bilo, zato je dražbo ponovila. Tudi v drugo ni bila uspešna. Za slabih 600 tisoč evrov je objekt nato občina z neposredno pogodbo prodala koprskemu hišnemu gradbincu, podjetju Grafist. Ta pogodbenih obveznosti ni nikoli izpolnil, saj kupnine ni plačal.

Soglasna volja obeh strank
Pol leta pozneje je občina Koper pogodbo z Grafistom razdrla. Na naše vprašanje, zakaj, na občini odgovarjajo: "MOK se je za razdrtje pogodbe odločil zato, ker je za to bilo doseženo soglasje volj obeh strank."

Takšna poteza občine se zdi Viktorju Markežiču iz vrst mestne opozicije sporna: "Če Grafist ni plačal kupnine, bi morala občina narediti vse, da zaščiti svoje interese ter dobi denar. Občina bi morala denar izterjati, tako pa je opustila dolžno ravnanje dobrega gospodarja. Morali bi iti najmanj v tožbo in izvršbo, ne pa v razdrtje pogodbe, znova v licitacijo, zniževati ceno in nato spet prodati istemu kupcu."

Kupil, vrnil, spet kupil. Ceneje.
Občina je namreč objekt Libertas po razdrtju pogodbe spet ponudila na dražbi. Tokrat za 400 tisoč evrov. In kdo je bil kupec? Za skoraj 200 tisoč evrov manj kot prvič je nekdanja skladišča soli spet kupil Grafist.

"Na koprski občini so zelo vešči pri takih prodajah. Nikakor se ne moremo znebiti občutka, da so bile zadeve vnaprej dogovorjene, da so načrtno zniževali ceno objekta, da bi ga nato poceni kupil Grafist," pravi Markežič in dodaja: "Taki posli so sumljivi, zato smo o naših sumih obvestili Nacionalni preiskovalni urad, Komisijo za preprečevanje korupcije in Računsko sodišče. Taki posli so postali vzorec v koprski občini. Poglejte samo prodajo lokala Carpaccio županovi mami, pa menjave zemljišč in drugih nepremičnin … Na tak način se da goljufati, da ima na koncu nekdo od tega korist," je do poslov koprske občine kritičen Markežič.

Paziti na vtis o vnaprej dogovorjenih poslih
Neplačilo kupnine je lahko odpovedni razlog, torej razlog za prekinitev pogodbe, vendar se mora vsak naročnik truditi, "da s svojim ravnanjem ne vzbuja občutka, da je razpis, postopek … prilagojen točno določenim interesom ali točno določenemu ponudniku", pravi nekdanji predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes.

Pri Popovičevih nimajo "črne liste"
Šoltes še poudarja, da ima naročnik, v konkretnem primeru občina, možnost, da bi "v t. i. negativno referenco kot izločitveni pogoj vpisal, da na razpisih, na dražbah … ne more kandidirati tisti, ki je v dosedanjih razpisih, dražbah … kršil pogodbena določila, zamujal s plačili, zoper katerega so bile unovčene garancije … Vse to pozna zakonodaja o javnih naročilih."

V Kopru črne liste kupcev občinskih nepremičnin očitno nimajo, imajo pa takšno, kjer se pogosto vrtijo ena in ista imena. Med njimi prijateljska in družinska.

Na koprski občini so zelo vešči pri takih prodajah. Nikakor se ne moremo znebiti občutka, da so bile zadeve vnaprej dogovorjene, da so načrtno zniževali ceno objekta, da bi ga nato poceni kupil Grafist

Viktor Markežič, opozicijski mestni svetnik
Nova preiskava zoper koprskega župana