Deček se še vedno zdravi na enoti intenzivne terapije UKC Maribor. Foto: MMC RTV SLO
Deček se še vedno zdravi na enoti intenzivne terapije UKC Maribor. Foto: MMC RTV SLO

Deček se še vedno zdravi na enoti intenzivne terapije UKC Maribor. Direktor zavoda Športni objekti Maribor Tone Knez dogodek obžaluje. Dejal je, da je bil deček na bazenu v okviru akcije Naučimo otroke plavati, ki jo za mariborske prvošolce organizira Mestna občina Maribor.

Ko se je zgodil nesrečni dogodek, se je tečaj že končeval, vaditelji pa so otroke že peljali iz bazena. "Pri preštevanju otrok naj bi bili zunaj bazena vsi, a kot kaže, se je moral eden izmed otrok vaditeljem izmuzniti. Otroci so pozneje svojega sošolca opazili v vodi in začeli klicati na pomoč, reševalci pa so takoj pritekli in otroka potegnili iz vode ter mu nudili prvo pomoč," je pojasnil Knez. Dodal je, da je reševalna služba prišla v nekaj minutah in dečka takoj odpeljala v bolnišnico.

Knez: Reševalci in vaditelji so se odzvali zelo profesionalno
Po Knezovih besedah so se vaditelji in reševalci odzvali zelo profesionalno, o dogodku obvestili vse pristojne, upravljavci bazena pa so še vedno v stiku s starši dečka in bolnišnico. Poudaril je, da so ob izvajanju tečaja upoštevali vse normative, ki določajo, da ima vaditelj v skupini lahko največ osem otrok, v omenjeni skupini pa jih je bilo le šest.

Tečaje izvajajo licencirani vaditelji za to usposobljenega podjetja, ki tečajnike prevzamejo ob prihodu na bazen, zato šolskih učiteljic z njimi ni. V šolah namreč do zdaj niso vztrajali, da bi učitelji na tečajih učence spremljali.

Ravnateljica osnovne šole Franca Rozmana Staneta, iz katere so bili učenci na tečaju, Breda Kutnjak pa je dejala, da učitelji že vrsto let skrbijo za varno pot od šole in nazaj, ob bazenu pa otroke prevzamejo vaditelji. V šoli so se kljub nesreči odločili, da bodo tečaj, ki traja do petka, izpeljali do konca, če kateri od staršev želi, da otrok predčasno konča tečaj, pa so jim omogočili tudi to.