Kriminalisti so opravili hišne preiskave na šestih lokacijah. Foto: BoBo
Kriminalisti so opravili hišne preiskave na šestih lokacijah. Foto: BoBo

Konkretno: ko smo lani s Šank Rocki igrali v Rdeči dvorani v Velenju, je organizator koncerta SAZAS-u plačal 1.555 evrov nadomestila. Naš kitarist, Bor Zuljan, ki je avtor ali soavtor večine skladb, pa je dobil 152 evrov.

Matjaž Jelen v Odmevih
Sumi pranja denarja na Sazasu

S hišnimi preiskavami kriminalisti zbirajo dokaze za utemeljitev sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in kaznivih dejanj pranja denarja. Kriminalisti namreč sumijo, da je več osumljencev zlorabljalo položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti, kljub temu pa niso pridržali nikogar.

V akcijo so bili poleg ljubljanskih kriminalistov vključeni tudi kranjski in celjski policisti. Ljubljanski kriminalisti so sicer predkazenski postopek začeli na podlagi prijave drugega državnega organa - neuradno gre za urad za preprečevanje pranja denarja -, ki je zoper osumljence podal prijavo že leta 2014. Akcijo usmerja in vodi specializirano državno tožilstvo.

Policisti pri Zupanu
Po pisanju časnika Finance so preiskave potekale tudi na domu dolgoletnega predsednika združenja SAZAS Matjaža Zupana. Ne Zupan na Sazas danes nista bila dosegljiva za komentarje. Policisti so že zjutraj prišli tudi na sedež podjetja Stroka produkt v Radljah ob Dravi, ki je specializirano za informacijske rešitve za organizacije. Preiskava, ki neuradno poteka zaradi sodelovanja podjetja s Sazasom, je potekala ves dan.

Policisti, ki so bili na sedežu podjetja, informacij medijem niso dajali. Zaposleni pa po neuradnih informacijah niso smeli zapuščati prostorov podjetja.

Delovanje združenja SAZAS je v javnosti že dalj časa tarča očitkov zaradi domnevnih nepravilnosti. Glasbeniki že dalj časa obtožujejo združenje in Zupana nepravilne porabe denarja. Veliko denarja naj bi se prelilo v dnevnice, potne stroške in nakupe nepremičnin. Sicer pa vlada že nekaj časa pripravlja spremembo zakonodaje, ki bo omejila vlogo združenja.

Glasbeniki v podporo SAZAS-u
SAZAS-u v bran pa je stopil Sindikat glasbenikov Slovenije (med njegovimi člani so Vlado Kreslin, Damjana Golavšek, Adi Smolar, Tinkara Kovač …). V sporočilu za javnost so zapisali, da do "nepravilnosti ne more priti", saj na SAZAS-u vse odločitve sprejme upravni odbor, preveri pa jih še nadzorni organ SAZAS-a.

"Iz naloga za preiskavo se vidi, da obtožbe izhajajo iz navedb Lea Oblaka in podatkov Zavoda IPF," so zapisali, Oblaka pa označili kot sistematičnega kršilca avtorskih pravic in neplačnika avtorskega nadomestila.

"Poleg tega odvetnik medijske hiše, ki je novico o preiskavi objavila, zastopa neplačnike Združenja SAZAS. Največji neplačniki so tudi največji oglaševalci v slovenskem medijskem prostoru, ki plačujejo oglase tako radijskim postajam (trgu, ki ga obvladuje Leo Oblak) kot komercialnim televizijskim postajam (PRO PLUS)," so dodali.

Pri tem so opomnili, da preiskave ravno sovpadajo s spreminjanjem avtorske zakonodaje, ki je "napisana tako, da bo razlastninila slovenske glasbenike", in to v času, ko gre SAZAS-u skoraj rekordno dobro. Za konec so poudarili še, da zunanji revizorji pri SAZAS-u niso še nikoli ugotovili nepravilnosti.

Konkretno: ko smo lani s Šank Rocki igrali v Rdeči dvorani v Velenju, je organizator koncerta SAZAS-u plačal 1.555 evrov nadomestila. Naš kitarist, Bor Zuljan, ki je avtor ali soavtor večine skladb, pa je dobil 152 evrov.

Matjaž Jelen v Odmevih
Sumi pranja denarja na Sazasu