Rotnik je vložil ovadbo zoper neznanega storilca. Poročila, ki so jih za vlado pripravili v Tešu, je namreč doslej neznana oseba spremenila in v tako spremenjeni obliki poslala na vlado. Foto: BoBo
Rotnik je vložil ovadbo zoper neznanega storilca. Poročila, ki so jih za vlado pripravili v Tešu, je namreč doslej neznana oseba spremenila in v tako spremenjeni obliki poslala na vlado. Foto: BoBo
Jože Zagožen
Zagožen pravi, da ga je za podpis predloga poroštva matične družbe. Foto: MMC RTV SLO
Viljem Pozeb
Viljem Pozeb je leta 2008 skupaj z Zagožnom v Parizu podpisal predlog poroštva matične družbe ali bančne garancije za gradnjo TEŠ-a 6. Foto: MMC RTV SLO

Kriminalisti naj bi zbirali obvestila in dokumentacijo glede izsledkov revizije, ki so jo lani za Holding Slovenske elektrarne opravili v Pricewaterhouse Coopers, je poročal časopis Dnevnik.

"V Tešu izvajamo preiskavo"
Na celjski policijski upravi so potrdili, da v Tešu izvajajo kriminalistično preiskavo, saj so v zadnjem letu dobili več anonimnih prijav in prijav znanih prijateljev zoper nekdanje in zdajšnje vodstvo Teša.

"Nanašajo se na sume različnih nepravilnosti pri vodenju in organiziranju gospodarske dejavnosti v poslovnem sistemu Teš, med njimi tudi na projekt zgradnje bloka 6," so pojasnili na Policijski upravi Celje.

Rotnik: Kriminalisti me niso poiskali
Rotnik pa je za STA zatrdil, da ga nihče izmed kriminalistov do zdaj ni poiskal. Še naprej vztraja pri svojem stališču, da pri vodenju družbe in projektu Teš 6 ni bilo nobenih nepravilnosti.

Zoper zdajšnje vodstvo Teša in HSE-ja naj bi najmanj eno ovadbo vložil tudi sam Rotnik, ki pa to zanika. Pojasnil je, da je vložil ovadbo zoper neznanega storilca. Poročila, ki so jih za vlado pripravili v Tešu, je namreč doslej neznana oseba spremenila in v tako spremenjeni obliki poslala na vlado.

Nekdanje vodstvo HSE-ja prekoračilo pooblastila?
Revizorji PWC so med revizijo ugotovili, da poslovodstvo in nadzorni svet Teša pred odobritvijo investicije v blok 6 nista vdovolj preučila nekaterih ključnih elementov pogodbe z Alstomom, prav tako nista ustrezno ovrednotila tveganj, pogodba o gradnji bloka pa naj bi vsebovala mehanizem prilagajanj cen, ki je koristil zgolj Alstomu.

Nekdanje poslovodstvo HSE z Jožetom Zagožnom na čelu naj bi po mnenju PWC s parafiranjem pogodbe z Alstomom prekoračilo pooblastila, saj za to ni imelo ustreznega sklepa nadzornega sveta HSE.

Zagožen: Pooblastil nisem prekoračil
Zagožen je danes pojasnil, da sta skupaj z Viljemom Pozebom iz HSE-ja junija 2008, po predhodnem mnenju HSE-ja, v Parizu pogojno parafirala tisti del pogodbe med Tešem in Alstomom, ki zadeva garancijo matične družbe in ne celotne pogodbe. Paraf torej velja le, v kolikor bodo izpolnjeni določeni pogoji za podpis pogodbe, je navedel Zagožen.

Po njegovih besedah so nadzorniki HSE-ja 12. junija 2008 sprejeli sklep, s katerim so njega in Pozeba pooblastili za podpis predloga poroštva matične družbe ali bančne garancije za omenjeni posel, ko bodo dogovorjeni vsi parametri v smislu dobrega gospodarja.

"Sklep nadzornega sveta HSE-ja, ki je izrecno odobril garancijo matičnega podjetja, je bil sprejet po mojem odhodu iz HSE-ja. Nadzorni svet HSE-ja je namreč septembra 2009 sprejel sklep o dokapitalizaciji Teša, kar je bil pogoj, da pogodba stopi v veljavo," je pojasnil.

Dodal je, da je takratni generalni direktor holdinga Borut Meh oktobra 2009 podpisal dokončno veljavno starševsko garancijo, samo parafiranje pa ne pomeni tudi podpisa jamstvenega dokumenta ali celo kar pogodbe med Tešem in Alstomom.