Prizor torkovega požara. Foto: BoBo/Andraž Sodja
Prizor torkovega požara. Foto: BoBo/Andraž Sodja

Požar je izbruhnil v torek okoli 15. ure v eni izmed sob za zdravstveno nego. Neuradno je požar zanetil eden izmed bolnikov. Gasilci so ogenj pogasili, še preden bi se lahko razširil iz sobe. Umrla sta dva človeka, tretji se zaradi hudih poškodb zdravi v ljubljanskem kliničnem centru.

Delo v bolnišnici nekoliko omejeno
Trenutno so zaprti trije oddelki: za zdravstveno nego, ginekološko-porodniški in porodni blok, so sporočili iz Splošne bolnišnice Jesenice. Urgentne porode izvajajo v nadomestnih prostorih, porodnice pa prosijo, če je mogoče, da se na porod odpravijo v kranjsko porodnišnico.

Okrnjen je tudi operacijski program, saj še pregledujejo delovanje prezračevalnega sistema v operacijskih dvoranah. Programske operacije so odpovedane, nujne pa bodo izvajali v urgentnem centru in ortopedski operacijski dvorani.

Urgentni center in specialistične ambulante obratujejo normalno. Obiski so še vedno omejeni zaradi povečanega števila obolelih za gripo in drugimi boleznimi dihal, so še sporočili iz bolnišnice.

Večji del jeseniške bolnišnice dela nemoteno

Kriminalisti na delu
Vodja gorenjskih kriminalistov je v izjavi za javnost povedal, da tako v torek kot danes na kraju preiskavo izvaja okoli 20 kriminalistov, policistov in predstavnikov nacionalnega forenzičnega laboratorija. Sodeluje tudi državna tožilka. Kriminalisti se osredinjajo na prostor, kjer se je požar razvil, zbirajo obvestila in ugotavljajo okoliščine. Ker so v začetni fazi ugotavljanja in opravljajo veliko število pogovorov, kaj več še ni hotel razkrivati.

Gasilci pohvalili zaposlene
Poveljnik operativnih gasilcev je v izjavi za javnost kratko opisal postopek intervencije. Obveščeni so bili, da je prišlo do požara v 3. nadstropju bolnišnice. Na pot se je takoj odpravilo šest gasilcev s štirimi vozili, dvema cisternama, avtolestvijo. S tihim alarmom so aktivirali še jeseniški GARS in prostovoljna gasilska društva. Ob prihodu so ugotovili, da evakuacija že poteka, saj so se je na pravilen način lotili zaposleni, zapirajoč vrata za seboj, da se dim ne širi.

Požarna varnost slovenskih bolnišnic

Člani GARS-a so se, opremljeni z izolirnimi dihalnimi aparati, takoj odpravili v izvorno sobo, potegnili tri postelje ven ter s pomočjo hidranta pogasili požar. Zatem so s termalno kamero pregledali pogorišče, pa tudi okolico s podstrešjem vred, če bi se slučajno požar lahko preselil prek električnega omrežja in druge napeljave. Skupaj je pri intervenciji sodelovalo 62 gasilcev.

Kejžar je še pozval radovedneže, naj v podobnih situacijah ne bodo v napoto interventnim službam, ki hitijo na pomoč. Velikokrat marsikdo v lovu za dobro fotografijo ne razmišlja o tem, da s tem ogroža kakovost reševanja, je bil še kritičen.

Direktor se sklicuje na pieteto
Direktor bolnišnice Janez Poklukar vzroka požara ni želel javno komentirati, sklicujoč se na pieteto. Je pa dejal, da bodo uvedli interni nadzor nad upoštevanjem predpisov za požarno varnost.

Ob požaru se je sprožil sistem za javljanje, bolnišnica pa nima škropilnega sistema. Ob tem je Poklukar opozoril, da je stavba jeseniške bolnišnice stara 70 let in potrebuje številne adaptacije. "Standardi se iz leta v leto spreminjajo, skladno s tem se je treba razvijati," je dejal. V bolnišnici imajo tudi vaje evakuacije, vendar pa po besedah Poklukarja "nobena vaja ni tako resnična, kot je sam dogodek".

V času požara je bilo v bolnišnici okoli 150 ležečih bolnikov, na oddelku za zdravstveno nego, kjer je zagorelo, pa 17.

Razmere si je ogledal tudi minister za zdravje Samo Fakin. Oba z direktorjem Poklukarjem sta izrekla sožalje svojcem umrlih.

Video: Posnetek izjave za javnost