Na urgenci obravnavajo več bolnikov zaradi vdihavanja dima, so potrdili v bolnišnici. Foto: BoBo
Na urgenci obravnavajo več bolnikov zaradi vdihavanja dima, so potrdili v bolnišnici. Foto: BoBo

Požar je izbruhnil v eni od sob za zdravstveno nego v 3. nadstropju. Po neuradnih podatkih je zagorelo v sobi, ker je eden izmed bolnikov zanetil požar, je za TV Slovenija poročala Marjeta Klemenc. Zaposleni so takoj začeli evakuacijo, evakuirali so oddelek za zdravstveno nego, ki ostaja zaprt in je predmet kriminalistične preiskave, začasno pa tudi pediatrični in ginekološki oddelek nadstropje višje. Požar so poklicni gasilci s pomočjo šestih prostovoljnih gasilskih društev hitro pogasili.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je bilo zaradi požara evakuiranih 50 ljudi v 3. in 4. nadstropju, kamor se je širil dim. Zaradi posledic požara so zdravstveno pregledali okoli 30 ljudi, poleg nekaterih obiskovalcev so med njimi tudi zaposleni in policisti, ki so pomagali pri evakuaciji.

V bolnišnico je prišel tudi minister za zdravstvo Samo Fakin, ki je izrekel sožalje svojcem umrlih. Kot je dejal, so zdaj na delu požarni inšpektor in kriminalistična policija. Izrekel je pohvalo ekipi bolnišnice, ki je "kljub izjemno toksičnemu okolju evakuirala bolnike". 20 zaposlenih je zaradi težav, povezanih s požarom, iskalo zdravniško pomoč, a po navedbah ministra nimajo hujših težav.

V 3. nadstropju bolnišnice je tudi porodnišnica, vodstvo bolnišnice naproša porodnice, naj se do preklica, če je le mogoče, odpravijo v kranjsko porodnišnico.

Bolnišnica je bila začasno zaprta
Bolnišnica Jesenice je, potem ko je bila začasno zaprta, znova odprta. Kot so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje, se dogovarjajo z drugimi bolnišnicami za morebitno prerazporeditev bolnikov.

Vodja intervencije Robert Kejžar je povedal, da so gasilci, ko so prišli na kraj dogodka, ugotovili, da je bolnišnično osebje že sprožilo evakuacijo tretjega nadstropja, kjer je izbruhnil požar, ter nadstropja nad njim. Gasilci so požar pogasili in prostore prezračili, tako da bolnike v četrto nadstropje že nameščajo nazaj, kraj požara pa si je ogledala tudi policija, ki bo tudi poskušala ugotoviti vzrok požara. Po Kejžarjevih besedah je zgorela sicer le ena soba, zaradi visoke temperature so se stopile tudi luči, dim pa se je razširil po hodniku.

Gasilci na prizorišču požara. Foto: BoBo
Gasilci na prizorišču požara. Foto: BoBo

Bolniki se že vračajo na oddelke
Kot je za STA povedal direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar, je požar izbruhnil v eni izmed sob. Gasilci so požar hitro obvladali, je pa bila potrebna evakuacija bolnikov. Medtem so že vrnili bolnike na pediatrični oddelek, kmalu se bodo lahko vrnili tudi na ginekološki oddelek, je še dejal Poklukar. Kot je poudaril, so jim pomoč takoj po požaru ponudile Psihiatrična bolnišnica Begunje, Klinika Golnik ter UKC Ljubljana, pomagali so jim tudi sodelavci iz Osnovnega zdravstva Gorenjske.

"Ta trenutek v bolnišnici končujemo s kriznim menedžmentom. Obvladali smo krizne razmere, z jutrišnjim dnem bomo uredili, da bo vse potekalo normalno," je še dodal Poklukar in ob tem pojasnil, da bodo bolnike z negovalnega oddelka prerazporedili na druge oddelke.

Požar so pomagali gasiti jeseniški poklicni gasilci in prostovoljni gasilci z Jesenic, Hrušice, Planine pod Golico, Javorniškega Rovta, Koroške Bele in Blejske Dobrave.

Pretekli požari v zdravstvenih in socialnih ustanovah

Pred današnjim požarom v jeseniški bolnišnici je smrtno žrtev terjal še ogenj v Izoli pred osmimi leti in požar v črnomaljskem domu starejših 17. decembra 2017, sicer pa je bilo v zadnjih 11 letih še pet požarov, ki povzročili gmotno škodo.

Policija: O vzrokih po kriminalistični preiskavi
Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša je ob tem pojasnil, da kriminalisti in kriminalistični tehniki že opravljajo ogled kraja požara. "O vzrokih in vseh preostalih okoliščinah je trenutno še prezgodaj govoriti. Ko bo končana kriminalistična preiskava, ki lahko v tako obsežnih in zahtevnih primerih traja dlje časa, pa bomo javnost seznanili z ugotovitvami," je dodal.

Foto: BoBo (prve tri fotografije), Silvo Plavec (4-6)

Dva mrtva zaradi požara v jeseniški bolnišnici