Kriminalisti preiskujejo domnevna kazniva dejanja tudi v ptujski bolnišnici. Foto: STA
Kriminalisti preiskujejo domnevna kazniva dejanja tudi v ptujski bolnišnici. Foto: STA
Nove preiskave v zdravstvu, osem pridržanih

Okoli sedme ure zjutraj so kriminalisti obiskali ptujsko bolnišnico. Ustavili naj bi se pri vodji ginekološko-porodnega oddelka Sašu Djukanoviču in vodji oddelka podaljšanega bolnišničnega zdravljenja Vladimirju Joliču, poroča TV Slovenija.
Dragi recepti?
Osmim osumljenim osebam so preiskovalci odvzeli prostost, dvema je bilo pridržanje že odpravljeno. Neuradno naj bi bile preiskave povezane z izdajanjem receptov za draga zdravila, na škodo zavarovalnice. Škode naj bi bilo za nekaj 10 tisoč evrov. V ptujski bolnišnici so v povezavi s preiskavami potrdili le, da niso povezane s poslovanjem bolnišnice, pač pa s posamezniki, ki so pri njih zaposleni.

Po navedbah Policijske uprave Maribor preiskava, ki jo usmerja ptujsko okrožno državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in goljufije.
ZZZS: Seznanjeni smo z nepravilnostmi
Na ZZZS-ju so seznanjeni z domnevnimi nepravilnostmi, zaradi katerih so kriminalisti danes obiskali nekatere zaposlene v ptujski bolnišnici, aktivno so sodelovali s policijo, poroča Slovenska tiskovna agencija.
ZZZS na področju zdravil izvede skoraj sto nadzorov letno. Pri tem večinoma ne ugotavljajo elementov kaznivega dejanja, ampak primere neustrezno vodene medicinske dokumentacije, ko je zdravilo predpisano v neskladju z veljavnimi predpisi, je pojasnil Damijan Kos z zavoda.

Vsako leto pa po njegovih navedbah odkrijejo tudi nekaj primerov neposrednih goljufij z elementi kaznivega dejanja. V takšnih primerih je, pojasnjuje Kos, zavarovalnica omejena, saj nima pooblastil za vse mogoče metode preiskovanja, zato v takšnih primerih sodelujejo s policijo, ki nadaljuje preiskavo. "Včasih pobuda pride z naše strani, včasih pa tudi z njihove, tako da je to sodelovanje obojestransko," pravi o sodelovanju s policijo.

Dober mesec pred današnjimi hišnimi preiskavami so kriminalisti zaradi zlorab v povezavi z recepti priprli tudi zasavskega zdravnika Franca Grošlja in tri njegove bolnike. Ugotovili so namreč, da je zdravnik napisal daleč nadpovprečno število belih receptov za psihoaktivna zdravila, za kar naj bi dobil tudi plačilo, bolniki pa so zdravila preprodajali.

Na vprašanje, ali je omenjena preiskava v Zasavju povezana z današnjimi hišnimi preiskavami, Kos odgovarja, da gre za vsebinsko do neke mere sorodno preiskavo, ki pa je ločena, saj primera nista povezana.

Nove preiskave v zdravstvu, osem pridržanih