Kristijan Kamenik. Foto: BoBo
Kristijan Kamenik. Foto: BoBo

Kristijan Kamenik je ves čas sojenja vztrajal, da nikoli ni bil v Tekačevem in da tudi žrtev ni poznal. Dokaze, ki so še ostali v spisu po 26 letih, je senat prvostopenjskega sodišča ponovno preučil in pretehtal, znova so zaslišali vse predlagane priče razen ene, ki je zaradi zdravstvenega stanja nesposobna za pričanje, prebrali so tudi izpovedbo anonimne priče, navaja Večer.

"Tudi če bi se izkazalo, da nekatere navedbe prič držijo in so resnične, pa ni nobenega materialnega dokaza, ki bi potrjeval, da je Kamenik res bil na kraju kaznivega dejanja. Prav tako na kraju dejanja ni bilo najdene niti ene biološke sledi, ki bi pripadala obdolženemu," je po razglasitvi prvostopenjske sodbe konec junija lani pojasnila sodnica Alenka Jazbinšek Žgank.

Ključni dokaz tožilstva, Kamenikovi športni copati, pa so bili izločeni iz sodnega spisa.

Prvo sojenje pred 27 leti

Kameniku so prvič sodili leta 1997, ker naj bi marca 1997 v Tekačevem ustrelil 73-letnega Štefana Poharca, njegovo 75-letno ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno 17-letno hčer Viktorijo.

Decembra leta 1999 je bil za štirikratni umor obsojen na 20-letno zaporno kazen. Sodba je bila razveljavljena. Na ponovljenem sojenju je bil oproščen. Tretje sojenje bi se moralo začeti že leta 2007, kar pa se ni zgodilo, saj je vmes zaradi preprodaje mamil pristal v zaporu v tujini.
Senat celjskega okrožnega sodišča je Kamenika junija lani še drugič oprostil obtožb za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997 in s tem pritrdil obrambi, da ni nobenih dokazov za očitana kazniva dejanja. Tožilec Gorazd Kacijančič je takrat sicer vztrajal pri obtožbah za štiri kazniva dejanja umora in sodišču predlagal izrek 20 let zapora.

Kamenika čaka sojenje zaradi preprodaje drog

Kot navaja še Večer, so Kamenika sicer konec januarja letos na območju Slovenske Bistrice, kjer zdaj živi, aretirali in mu pri tem zasegli dober kilogram kokaina. Zdaj je v mariborskem priporu, sprejet je bil sklep o uvedbi sodne preiskave, ki pa še ni pravnomočen.