Tonija Mrlaka so nad Rožno dolino sestrelili prvi dan osamosvojitvene vojne, ko je s helikopterjem gazela prevažal kruh. Foto: BoBo
Tonija Mrlaka so nad Rožno dolino sestrelili prvi dan osamosvojitvene vojne, ko je s helikopterjem gazela prevažal kruh. Foto: BoBo
Tone Krkovič
Krkovič je dogajanje za več medijev označil kot norost. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Krkovič na zaslišanje zaradi sestrelitve helikopterja

Brigadir Anton Krkovič bo moral konec marca pojasniti okoliščine sestrelitve helikopterja nad Rožno dolino v Ljubljani, ki se je zgodila 27. junija 1991. V sestreljenem helikopterju sta umrla Makedonec Bojanče Sibinovski in Toni Mrlak. Njegova vdova Emilija Mrlak Krkoviču očita, da je ukazal sestrelitev helikopterja JLA, čeprav ta ni bil oborožen. Pilot Mrlak naj bi že nekaj časa tajno sodeloval s teritorialno obrambo in pripravljal prevoz dveh helikopterjev JLA na slovensko stran.

Okrožno tožilstvo v Ljubljani je kazensko ovadbo Emilije Mrlak marca lani že zavrglo, potem ko je ugotovilo, da je kazenski pregon zastaral. Tožilstvo je namreč presodilo, da dogodka ni mogoče presojati z vidika klasičnega kaznivega dejanja umora, ampak bi lahko šlo kvečjemu za kaznivo dejanje protipravnega pobijanja in povzročanja ran sovražniku, a je kazenski pregon za to kaznivo dejanje zastaral.

Kazenski pregon vodi Mrlakova vdova
Po poročanju Dela se Emilija Mrlak z razlago tožilstva ne strinja. Mrlak je bil sicer formalno še pripadnik JLA, a se je dogovarjal za prestop na slovensko stran, zato ni bil sovražnik, v svoji zahtevi navaja Mrlakova, ki je prepričana, da gre za dejanje, storjeno na grozovit in zahrbten način. Zato je kot oškodovanka prevzela kazenski pregon in vložila zahtevo za preiskavo.

Na okrožnem sodišču so potrdili, da so prejeli zahtevo za preiskavo zaradi dveh kaznivih dejanj umora po 46. členu Kazenskega zakonika Socialistične republike Slovenije v povezavi s Kazenskim zakonikom SFRJ. Sodišče bo zaslišalo osumljenca in nato odločilo, ali bo uvedlo preiskavo.

Pregon je mogoč po zakonu, ki je veljal v času kaznivega dejanja, če pa se je zakon pozneje spremenil, pa po tistem, ki je za osumljenca milejši.

Krkovič zanika obtožbe
Krkovič je za Dnevnik povedal, da ni nihče streljal na Mrlaka in da tudi niso vedeli, ali je bil helikopter oborožen in kaj prevaža. "Tedaj je bila prepoved leta skozi slovenski zračni prostor in izstrelek je bil usmerjen v helikopter JLA, ne v Mrlaka. Kaj pa bi se zgodilo, če bi helikopter napadel objekte, za varnost katerih sem bil odgovoren," pravi Krkovič, ki ga moti tudi, da ga preganjajo po stari jugoslovanski kazenski zakonodaji.

Krkovič na zaslišanje zaradi sestrelitve helikopterja