Rupar se današnje obravnave ni udeležil. Foto: BoBo
Rupar se današnje obravnave ni udeležil. Foto: BoBo
Ruparju eno leto zapora

Na kranjskem okrožnem sodišču se je z obsodilno sodbo končalo sojenje nekdanjemu poslancu iz vrst SDS-a in tržiškemu županu Pavlu Ruparju.

Senat kranjskega okrožnega sodišča je namreč sklenil, da je nekdanji tržiški župan Pavel Rupar v zadevi Aquaplus storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali pravic. Izrekel mu je eno leto zaporne kazni in mu naložil, da občini plača 40.000 evrov s pripadajočimi obrestmi.

Po mnenju sodišča je tožilstvo dokazalo, da je Rupar februarja 2004 od avstrijskega podjetja Aquaplus prek zastopnika Jurija Pintarja iz podjetja Imecon prejel 40.000 evrov za plačilo stroškov pri pripravi dokumentacije za ureditev komunalnega omrežja v tržiški občini. Rupar tega denarja ni predal v občinsko blagajno in si je s tem pridobil protipravno premoženjsko korist.

Rupar je v svoji obrambi zanikal, da bi omenjeni denar prejel. Njegov zagovornik Rok Petrič pa je v sklepni besedi predstavil možnost povsem drugačne zgodbe od tožilske. Ob tem je opozoril, da morajo biti v kazenskem postopku dokazi sklenjeni v nepretrgan krog. V obravnavani zadevi pa so sporni že osnovni datumi dogodka, nejasno pa je predvsem to, kako naj bi se očitana predaja denarja zgodila.

Tožilstvo zadovoljno, obramba ne
Rupar danes na sodišče ni prišel. Njegov zagovornik Rok Petrič je po izreku sodbe poudaril, da je nad njo presenečen, saj za obsodbo ni bilo dovolj dokazov, v postopku pa so bile tudi nekatere procesne težave. Pričakoval je kvečjemu opozorilno kazen in ne zapora. Najprej bo počakal na pisno obrazložitev sodišča, potem pa se bo na izrečeno sodbo pritožil.

Sodnica je v sodbi pojasnila, da so zaradi časovne odmaknjenosti obstajali pogoje za izrek pogojne kazni, a sta pri izreku kazni pretehtala višina pridobljene premoženjske koristi in dejstvo, da je bila vpletena avstrijska družba. To naj bi metalo dodatno slabo luč na Slovenijo.

Tožilka Renata Vodnjov je za Ruparja zahtevala 14-mesečno kazen in preklic preteklih pogojnih obsodb ter izrek enotne kazni, a je s sodbo vseeno zadovoljna. O pritožbi glede višine kazni bo še premislila.

Kako bo Rupar odplačal dolgove občini?
Sodišče je priznalo premoženjskopravni zahtevek, tako da bo lahko občina od Ruparja terjala plačilo 40.000 evrov z zamudnimi obrestmi. S tem bi lahko poravnala vsaj del zneska, ki ga od nje terja Aquaplus, potem ko je posel med podjetjem in občino propadel. S sodbo je tako zadovoljen tudi pooblaščenec tržiške občine Zorko Benedičič.

Rupar je občini Tržič še vedno dolžan denar iz preteklih sodb v nekaterih drugih spornih poslih v času njegovega županovanja. Na sodišču je dejal, da nima redne zaposlitve, temveč dela le priložnostno. Tako ni jasno, kako bo odplačal svoje dolgove. Ena izmed možnosti naj bi bila tudi osebni stečaj.

Rupar je bil sicer v preteklih letih že trikrat pravnomočno obsojen za različna kazniva dejanja; vedno je bil obsojen na pogojno in denarno kazen. Zadnja pogojna obsodba poteče leta 2013.

Ruparju eno leto zapora