"V bližini ni bilo na razpolago narkotika in puške za omamljanje, zato je inšpektor z ustno odločbo odredil usmrtitev," so potek dogodkov v ladjedelnici opisali na Lovski zvezi Slovenije. Foto: Facebook/Eugenija Carl

Na videoposnetkih, ki jih je na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook objavila novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl, je videti, da je srna zašla v ladjedelnico v Izoli, iz katere je nato zbegano iskala izhod.

Kot je sporočila novinarka, so delavci poklicali Lovsko družino Izola in jih prosili, naj pridejo srno rešit. "Namesto tega je prišel lovec čuvaj in po šerifovsko rešil zadevo. Srno je preprosto – ustrelil," je zapisala Eugenija Carl. Na drugem objavljenem posnetku je razvidno, da so prisotni lovcu po tem, ko je ustrelil srno, očitali, da je streljal v bližini ljudi in ceste in s tem ogrožal varnost.

Lovec streljal na srno sredi Izole

Lovska zveza: Lovski čuvaj ravnal v skladu z zakonom in svojimi pristojnostmi

Za dodatna pojasnila smo prosili tudi Lovsko zvezo Slovenije. Kot so sporočili, je lovski čuvaj Lovske družine Izola ravnal v skladu z zakonom in v skladu s svojimi pristojnostmi. "Poklical je lovsko inšpekcijo, opisal situacijo in prosil za navodila. V bližini ni bilo na razpolago narkotika in puške za omamljanje, zato je inšpektor z ustno odločbo odredil usmrtitev in odstranitev živali, ki se je v paničnem begu zaletavala v mrežo, pri čemer je utrpela poškodbe," so opisali potek dogodkov.

Kot so dodali, je lovski čuvaj o dogodku obvestil tudi policijo in prosil za zavarovanje kraja dogodka zaradi uporabe strelnega orožja. Policija se po navedbah lovske zveze v tistem trenutku ni mogla odzvati zaradi zadržanosti razpoložljivih patrulj na obravnavi prometne nesreče. "Upošteval je vse varnostne ukrepe v zvezi z uporabo orožja v urbanem okolju in žival skladno z odločbo pristojne inšpekcije usmrtil," so še poudarili na zvezi.

"Glede na dejstvo, da policija ni uvedla preiskave dogodka, lahko z veliko gotovostjo sklepamo, da lovec ni povzročil splošne nevarnosti," so še poudarili na lovski zvezi. Kot so dodali, sicer "vsaka uporaba strelnega orožja v urbanem okolju predstavlja določeno tveganje, nikakor pa ne pomeni avtomatičnega povzročanja splošne nevarnosti".

Policija preiskuje sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti

Na policijski upravi Koper so sicer pojasnili, da so bili glede odstrela srnjadi na območju ladjedelnice obveščeni v ponedeljek ob 19.05. "Policisti PP Izola v povezavi z dogodkom zbirajo obvestila in dokaze za potrditev suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. O ugotovitvah bo policija obvestila pristojno državno tožilstvo," so navedli.

Društvo Lajka: "Še eno v nizu brezsramnega in nevarnega početja"

V društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka so dogodek medtem označili za "brezsramno in nevarno početje". "Očitno se tudi pod novim predsednikom Lovske zveze Slovenije ne bo nič spremenilo na bolje," so zapisali na Facebooku. "Mentaliteta, stare šege in navade zelene bratovščine ostajajo take, kot so bile od nekdaj, nobenega napredka v glavah, boljša je le oborožitev in tudi avtomobili niso več lade nive," so bili ostri.