Mariborski kriminalisti so v torek izvedli sklepno akcijo v preiskavi na področju korupcijskih kaznivih dejanj, ki je potekala leto in pol. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski kriminalisti so v torek izvedli sklepno akcijo v preiskavi na področju korupcijskih kaznivih dejanj, ki je potekala leto in pol. Foto: MMC RTV SLO
Policija
Kriminalisti so že konec leta 2007 med preiskovanjem večjega števila sumov kaznivih dejanj goljufij, pri katerih so prejemniki socialne pomoči to pridobivali na podlagi lažnih podatkov, sumili, da so posamezna državljanstva podeljena nezakonito. Foto: MMC RTV SLO
Policija
Mariborski kriminalisti so opravili več hišnih preiskav in zasegli večje število dokumentov. Foto: RTV SLO

V noči na četrtek so jih privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku mariborskega okrožnega sodišča, ki je za tri od njih že odredil pripor.

Po besedah vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Marjana Fanka so v skupini osumljencev sodelovali organizator in pomočnik, ki sta pridobivala prosilce, uradna oseba mariborske upravne enote, ki je vodila postopek preverjanja pogojev, in zdravnik mariborskega zdravstvenega doma, ki je za potrebe uradnega postopka izdajal razna zdravniška potrdila. Fank ni govoril o konkretnih imenih, po neuradnih podatkih pa sta med osumljenimi zdravnik Boris Paja in predsednik Romskega društva Romano Pralipe Maribor Fatmir Bećiri.

S ponarejenimi listinami do denarja
S ponarejanjem uradnih podatkov so osumljenci ministrstvu za notranje zadeve prikazovali lažne podatke, da so prosilci na območju Slovenije živeli dalj časa v obdobju po osamosvojitvi. Pri tem so ponaredili listine in izvajali uradne postopke na nezakonit način. Ponarejene listine so bile nato temelj za izdajo odločb, s katerimi so pridobili različne oblike pomoči iz državnih transferjev, so pa tudi osnova za morebitno poznejšo pridobitev državljanstva.

Do dokumentov kar celotne družine
Osebe, za katere so urejali dokumente, so bile predvsem z območja republik nekdanje Jugoslavije in nekaterih držav Evropske unije. Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da so prosilci za dovoljenja morali organizatorju plačati večje količine denarja.

Kot kažejo dozdajšnje ugotovitve, je nezakonito pridobilo državljanstvo več deset ljudi, gre predvsem za družine. Če je namreč eden izmed družinskih članov pridobil državljanstvo, je to omogočilo pridobitev državljanstva tudi drugim članom.

Med prosilci tudi kriminalci
"Treba je poudariti, da so bile med osebami, ki jim je bilo podeljeno dovoljenje, osebe iz tujine z nepreverjeno identiteto kot tudi storilci najhujših kaznivih dejanj, kot je umor. Zaradi preverjanj dejanske identitete vpletenih oseb smo ves čas preiskave tudi tesno sodelovali s tujimi varnostnimi organi," je dejal Fank.

Cena za pridobitev enega državljanstva je bila od 5.000 do 10.000 evrov. Denar je dobil organizator, delitveni zneski pa so bili različni. Po Frankovih besedah je za zdaj težko govoriti, kolikšna je skupna vsota denarja, ki so si jo tako pridobili organizatorji.

Opravili so 25 hišnih preiskav
V sklepni akciji je sodelovalo 75 policistov in kriminalistov, ki so opravili 25 hišnih preiskav. Pri tem so zasegli večjo količino dokumentacije. Po besedah Fanka so del dokumentacije zasegli tudi na ministrstvu za notranje zadeve, točneje v direktoratu za upravno notranje zadeve, kjer se ti postopki vodijo.

Prvi mož mariborskih kriminalistov je dejal, da bodo osumljene ovadili za več kaznivih dejanj jemanja podkupnine, dajanja podkupnine, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, izdajo in uporabo lažnega zdravniškega spričevala in zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic ter drugih uradno preganjanih kaznivih dejanj. Zaradi suma, da je bilo državljanstvo nezakonito podeljeno še večjemu številu ljudi, bodo preiskavo nadaljevali.

A. S.