Bali je zelo priljubljena počitniška destinacija tudi med Slovenci. Foto: EPA
Bali je zelo priljubljena počitniška destinacija tudi med Slovenci. Foto: EPA

"Po naših podatkih lokalni varnostni organi na tem indonezijskem otoku pogrešanega še vedno iščejo," so sporočili s slovenskega ministrstva za zunanje zadeve. Ker Slovenija v Indoneziji nima lastnega diplomatsko-konzularnega predstavništva, nudi v tem primeru nujno konzularno asistenco avstrijsko veleposlaništvo v Džakarti in njihov častni konzulat na Baliju, s katerima vzdržuje povezavo slovensko veleposlaništvo v Pekingu. V stiku z njimi so tudi svojci pogrešanega.

Pogrešani, 22-letni Aleksander Sužnik, je izginil v soboto med visokimi valovi v Kuti. Z njim je bilo njegovo dekle, ki je dogodek prijavilo policiji.

Na voljo so predstavništva EU-ja
Na MZZ-ju sicer svetujejo, da se o primerih, kot so pogrešitve, iskalne akcije in podobno, obvesti krajevne varnostne oblasti, pristojne za iskanje pogrešanih ter njihovo morebitno reševanje. Druge dodatne ukrepe formalne narave, kot so potrditev identitete, državljanstvo, kontakti s svojci in drugo, pa opravi diplomatsko-konzularno predstavništvo v državi.

Če v državi ni slovenskega predstavništva, se lahko slovenski državljani v primeru nujne konzularne pomoči obrnejo na katero koli drugo predstavništvo države članice Evropske unije v konkretni državi.