Ukrajinski voznik je z veliko hitrostjo zapeljal s ceste na travnik, po približno 200 metrih pa v bližini Meniške vasi zapeljal v strugo potoka Radeščica. Foto: PPP Novo mesto
Ukrajinski voznik je z veliko hitrostjo zapeljal s ceste na travnik, po približno 200 metrih pa v bližini Meniške vasi zapeljal v strugo potoka Radeščica. Foto: PPP Novo mesto

Policisti specializirane enote za nadzor državne meje so v ponedeljek na območju PU Novo mesto z več patruljami pomagali pri nadzoru državne meje in cest, ki vodijo v notranjost države. Nekaj po 18. uri so policisti na regionalni cesti Soteska–Črmošnjice opazili sumljiv kombi s poljskimi registrskimi tablicami. Ustavljali so ga s sireno in modro lučjo ter svetlobnim napisom v angleškem jeziku, voznik pa je kljub temu vozil naprej, so sporočili s PU Novo mesto.

Voznik kombija se je zaletel v prvo policijsko vozilo, ki ga je ustavljalo, tako da ga je zavrtelo in odneslo s ceste. Drugi policisti so ga še naprej ustavljali, a je voznik nadaljeval nevarno vožnjo in – ne da bi zmanjšal hitrost – zapeljal s ceste na travnik, po približno 200 metrov pa v bližini Meniške vasi zapeljal v strugo potoka Radeščica.

Operativno-komunikacijski center je v tem času na kraj že napotil dodatne policijske patrulje. Policisti generalne policijske uprave, Dolenjskih Toplic in vodnik službenega psa so na kraju nesreče in v okolici prijeli voznika iz Ukrajine ter 15 tujcev iz Bangladeša, Afganistana in Pakistana.

Voznika, domnevno brez vozniškega dovoljenja, ter sedem tujcev z lažjimi poškodbami (ureznine, ureznine, podhladitev) so odpeljali v bolnišnico. V delo so se vključili kriminalisti, ki bodo voznika kazensko ovadili zaradi suma kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ter prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Vse so pridržali, postopki pa še niso končani.

Tihotapec skušal pobegniti tudi črnomaljskim policistom

V ponedeljek okoli osme ure zvečer so črnomaljski policisti v bližini naselja Obrh ustavili dva polna osebna avtomobila z italijanskimi tablicami, ker so posumili, da prevažata tujce, ki so nezakonito vstopili v državo. Eno od vozil sirene in modre luči najprej ni upoštevalo, a so ga po nekaj sto metrov ustavili in mu preprečiti nadaljevanje vožnje.

Ugotovili so, da sta voznika (eden iz Italije, drugi iz Albanije z začasnim bivanjem v Italiji) vozila 10 tujcev iz Pakistana in Afganistana, ki so v državo prišli nezakonito. V delo so se vključili kriminalisti, ki so oba voznika pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Pridržali do tudi tujce, postopki pa še niso končani.