V celjski bolnišnici so po napadu bolnika dvignili raven varovanja. Foto: BoBo
V celjski bolnišnici so po napadu bolnika dvignili raven varovanja. Foto: BoBo

Razburjeni bolnik, ki ni bil resno bolan, je zaposleni, ki je nato doživela srčni infarkt, lažje poškodoval roko, drugemu zaposlenemu pa je s čelnim udarcem zlomil nos, je na novinarski konferenci povedal vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Dragan Kovačić. Zaposlena je po infarktu še vedno hospitalizirana, njeno stanje pa je stabilno. Zdravstveni delavci so prestrašeni, dogodek pa bi se lahko končal tudi tragično.

Vodstvo celjske bolnišnice dogodek obžaluje, nasilje je nesprejemljivo, čeprav je zdravstvo v krizi, je dejal Kovačić. Povedal je, da so šokirani zaradi razmer v zdravstvu in da so te privedle tako daleč, da bolniki fizično obračunavajo z zdravstvenim osebjem. Dodal je še, da so na službene elektronske naslove prejeli kar nekaj žaljivih sporočil, tudi komentarji v nekaterih medijih, ki skušajo opravičiti tako ravnanje, so nevarni, meni Kovačić. "To privede v spiralo, ki se ne bo za nikogar dobro končala. Vemo, da nismo vedno optimalni, toda to nikakor ne more opravičevati nasilja."

Zaradi dogodka so po besedah Kovačića varovanje v objektu, v katerem že imajo varnostnika na vhodu, dvignili na najvišjo raven.

Pacient v celjski bolnišnici napadel dva zaposlena

Po napadu pobegnil, a so ga policisti izsledili

Incident se je zgodil pred ambulanto kirurške urgence v sredo malo po 6. uri zjutraj, ko je potekala menjava nočne in dopoldanske izmene. Bolnik je po besedah v. d. strokovnega direktorja celjske bolnišnice Radka Komadine na urgenci izkazal določeno mero nestrpnosti, bil pa je tudi precej glasen. Na urgenco je brez napotnice prišel zaradi težave, ki bi jo lahko po besedah Komadine rešil pri osebnem zdravniku.

Sorodna novica Bolnik v celjski bolnišnici napadel zaposlena, enemu je s čelnim udarcem zlomil nos

Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Barbara Štor, se je bolnik že ob prihodu zapletel v prepir s čistilko. Ko je pristopila medicinska sestra, jo je bolnik napadel in ji poškodoval prste na roki. Drugega zaposlenega, to naj bi bil inženir radiologije, ki je medicinski sestri priskočil na pomoč, pa je bolnik s čelom udaril v obraz. Po napadu na zaposlena je pobegnil, vendar ga je celjska policija kmalu izsledila. Zakaj je napadel zaposlena, še ni znano in bo ugotovljeno med policijsko preiskavo, je dodal Komadina.

Poudaril je tudi, da so se v preteklosti v celjski bolnišnici pojavljali komunikacijski konflikti, predvsem verbalni, v zadnjih letih pa ni bilo fizičnih napadov. Komadina je še opozoril, da so po epidemiji urgence začele pokati po šivih. "Približno 70 odstotkov tam obravnavanih je na napačnem mestu, 70 odstotkov obravnav bi se moralo obravnavati v okviru akutne obravnave na primarni ravni."

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v odzivu na dogodek navedel, da ministrstvo obsoja vsakršno obliko nasilja. Poudaril je, da zdravstveno osebje ni krivo, da zdravstveni sistem ne deluje. Po njegovih besedah bosta ministrstvo za zdravje in vlada naredila vse, da se bodo razmere na področju zdravstva uredile.

Na Policijski upravi Celje so v četrtek potrdili, da zbirajo obvestila glede suma storitve kaznivega dejanja povzročitev lahke telesne poškodbe, za katero je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Zdravniška zbornica: Varnost zdravstvenega osebja predpogoj za kakovostno obravnavo bolnikov

Zdravniška zbornica Slovenije je pretresena nad incidentom. "Varnost zdravnikov in zobozdravnikov je hkrati tudi predpogoj za ustrezno in kakovostno obravnavo pacientov," so izpostavili v sporočilu za javnost.

Zbornica izpostavlja, da ima zdravstveno osebje, enako kot drugi zaposleni, pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja. "Nasilni dogodki puščajo negativne posledice pri vseh udeleženih, pri bolnikih in pri zdravstvenih delavcih. Naš skupni cilj kot družbe mora biti in je zgraditi kulturo spoštovanja in nenasilnega reševanja vseh zadev v družbi," so še opozorili v zbornici.

Medicinska sestra po napadu doživela infarkt