Morski pes, ki je napadel Slovenca, naj bi bil po pričanju očividcev dolg okoli 3 metre. Foto: EPA
Morski pes, ki je napadel Slovenca, naj bi bil po pričanju očividcev dolg okoli 3 metre. Foto: EPA
Slovenec preživel ugriz morskega psa

O napadu sta poročala zagrebška časopis Jutarnji list in Index.hr. Zapisali so, da so Slovenca pred morskim psom rešili kolegi potapljači, ki so ga nato odpeljali v ambulanto v mestu Vis. Takoj so poklicali tudi helikopter, s katerim so ranjenega slovenskega turista nato prepeljali v splitsko bolnišnico.

Napad se je zgodil med podvodnim ribolovom, vzrok napada pa naj bi bilo to, da je potapljač imel svoj ulov privezan za pasom. Preplašeni prisotni prijatelji so povedali, da je bil Slovenec v trenutku napada 10 metrov od obale.

43-letnik je dobil hude poškodbe zadnjega spodnjega dela desne noge, izgubil je veliko krvi, njegovo splošno stanje pa je stabilno, je dejal zdravnik, ki ga je najprej oskrbel.

Morski pes ob hrvaški obali ni napadel že 34 let
Na Hrvaškem je bil zadnji napad morskega psa leta 1974, navajajo hrvaški mediji. Takrat je bil blizu Omiša napaden nemški turist, dva smrtna primera po ugrizu morskega psa pa sta se zgodila leta 1971.

Na inštitutu za oceanografijo v Splitu imajo podatke o napadih morskih psov v zadnjih 100 letih in v tem času je bilo napadenih pet ljudi. V štirih primerih je napadel beli morski pes. Alen Soldo, raziskovalec s splitskega inštituta, pravi, da se je beli morski pes v Jadranskem morju pojavil, ker je sledil jati tun.

Rib v Jadranu je vedno manj, zato naj bi po mnenju znanstvenikov morski pes v hrvaške vode zaplaval vedno redkeje, po navadi pa sledi kakšni večji ladji.

Slovenec preživel ugriz morskega psa