Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot je v izjavi za javnost povedal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Mitja Bartolme je bilo v goljufije vpletenih 12 ljudi, starih od 26 do 58 let. Eden od njih je državljan Bosne in Hercegovine, ostali pa so slovenski državljani. Zaradi kaznivih dejanj sta bili oškodovani dve pravni in štiri fizične osebe.

"Osumljenci so s ponarejenimi dokumenti direktorjev gospodarskih družb neposredno pristopali do bank, kjer jim je uspelo pridobiti finančna sredstva," je pojasnil. Ko jim je s pomočjo ponarejenih dokumentov na banki uspelo dokazati istovetnost, so od bančnih uslužbencev zahtevali dvige s transakcijskih računov oškodovanih gospodarskih družb, v nekaterih primerih pa so z bankami zahtevali sklenitev dodatnih kreditnih pogodb. Te so banke odobrile in nakazale večje količine denarja, ki so ga storilci nato dvignili.

V preiskavi, ki se je začela konec leta 2022, so kriminalisti ugotovili tudi, da so osumljenci zahtevali prenakazovanje sredstev v tujino, na svoje račune. "Denar so nato dvigovali in si na ta način pridobili veliko protipravno premoženjsko korist," je pojasnil Bartolme. Skupno so se osumljenci okoristili za več kot milijon evrov, policistom pa je uspelo zavarovati 586 tisoč evrov, je dodal.

Preteklo sredo so ljubljanski policisti, kriminalisti in preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada na območju Ljubljane opravili 14 hišnih preiskav. Med drugim so zasegli tudi manjšo količino konoplje in kokaina in več kosov nelegalnega orožja z naboji. Za 56-letnega državljana Slovenije, ki je bil po navedbah Bartolmeja v preteklosti tako doma kot v tujini že obravnavan zaradi istovrstnih kaznivih dejanj, je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Za kaznivi dejanji goljufije in pranja denarja je sicer zagroženih do 8 let zaporne kazni, ponarejanje listin pa do 3 leta.

Z goljufijami do milijona evrov