Petrovič Janko, roj. 6. 1. 1983. V času pobega je bil oblečen v rjavo obleko za obsojence, visok je 179 cm, je  srednje postave in ima kostanjeve kratke, goste lase. Foto: Policija
Petrovič Janko, roj. 6. 1. 1983. V času pobega je bil oblečen v rjavo obleko za obsojence, visok je 179 cm, je srednje postave in ima kostanjeve kratke, goste lase. Foto: Policija
Pobegi iz zapora
Ninin (levo) in Trampuž (desno), ki sta pred dnevi pobegnila iz novogoriškega pripora, sta še vedno na begu. Foto: Policija

Med pripravljanjem hrane, namenjene prevozu v polodprt in odprt oddelek Slovenska vas, ki je oddaljen približno 50 metrov, se je Janko Petrovič (podrobnejši opis pod sliko) skril v zadnji del službenega vozila za prevoz hrane, so sporočili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Kot so pojasnili, je obsojenec pred prihodom vozila v oddelek Slovenska vas vozniku zagrozil, naj vozilo ustavi in izstopi. Potem ko je inštruktor v šoku sledil njegovim navodilom in izstopil, se je obsojenec z odvzetim vozilom odpeljal po kolovozni poti mimo zaprtega dela zavoda v smeri reke Mirne. Po približno kilometru je vozilo ustavil na razmočenem travniku in beg nadaljeval peš v smeri gozda.

Takoj ko so bili v zavodu obveščeni o begu, so sprožili akcijo zasledovanja zapornika, v katero so se vključili vodnik službenega psa in v zavodu prisotni pazniki. O pobegu je bil takoj obveščen poveljnik uniformiranega dela osebja Bojan Majcen, ki je v akcijo iskanja vpoklical dodatne paznike vodnike službenih psov in vodjo skupine paznikov vodnikov službenih psov, ki je tudi neposredno vodil iskalno akcijo na terenu, so še sporočili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Akcija za izsleditev obsojenca trenutno še poteka. O njegovem pobegu je obveščena tudi policija, za obsojencem pa je izdana tiralica.

Tretji pobeg v tednu dni
Gre za tretji pobeg v nekaj dneh. Pripornika, ki sta v noči z nedelje na ponedeljek ušla iz novogoriškega pripora, policija še zmeraj išče.

Kot so sporočili s policije, gre za 37-letnega Pavla Ninina in 32-letnega Matijaža Trampuža. Za obema je razpisana tiralica. Podrobnosti o pobegu je predstavil generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole, ki je naštel vrsto pomanjkljivosti. Rešetke bi morale biti vgrajene v betonski zid, nadzorne kamere pa višjega cenovnega razreda, saj so dogodek sicer zaznale, a niso oddajale zvočnega opozorila.
Poleg tega je šlo tudi za človeško napako, saj je paznik, utrujen zaradi prevelikega števila nadur, menil, da je bil alarm lažen.