Foto:
Foto:
Cekuja so prijeli na brniškem letališču.
Rugova zahteva izpustitev Cekuja.
Agim Ceku je bil večkrat odlikovan.

Tiskovni predstavnik policijske uprave Kranj Zdenko Guzzi je povedal, da je mednarodno tiralico je izdalo okrožno sodišče v Prištini. Ceku, ki je potoval s hrvaškim potnim listom, je osumljen več kaznivih dejanj genocida po 141. členu kazenskega zakonika Srbije in Črne gore.

SČG bo zahteval izročitev
Njegovo izročitev bodo pravosodni organi SČG zahtevali po redni diplomatski poti, je še pojasnil Guzzi. Kot je sporočilo srbsko pravosodno ministrstvo, pa je Ceku na podlagi obtožnice iz leta 2002 obtožen genocida nad srbskim prebivalstvom na Kosovu.

Cekuju so v sredo okoli 13. ure na Brniku odzveli prostost, potem ko je sektor Interpola v Beogradu sektorju v Ljubljani posredoval mednarodno tiralico. Cekuja so nato privedli pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Kranju v nadaljnji postopek.

Zaslišanje v Kranju v četrtek
Ker na zaslišanju ni bilo tolmača, so ga pridržali do četrtka, ko se bo predvidoma zaslišanje nadaljevalo. 43-letni Ceku bo pred preiskovalnega sodnika znova stopil v četrtek zjutraj. Po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta bo ministrstvo SČG za človekove in manjšinske pravice predvidoma v četrtek od slovenskih oblasti zahtevalo njegovo izročitev.

Bo Ceku izročen Unmiku?
Po ocenah predsednika odbora za varnost srbske skupščine Dragana Šutanovca naj bi postopek izročitve trajal nekaj mesecev. Agencija Beta, ki se sklicuje na neuradne vire, tudi poroča, da ni izključena možnost, da bi Cekuja namesto oblastem v SČG izročili misiji Združenih narodov na Kosovu (Unmik).

Vodja oddelka misije Unmika za sodelovanje s kosovskimi zaščitnimi silami, general Andrew Cummings, je za radio Svobodna Evropa že zatrdil, da si Unmik prizadeva za izpustitev Cekuja.

Batićev poziv Bizjaku
Slovensko ministrstvo za pravosodje izjav o primeru zaenkrat ne daje. Srbski pravosodni minister Vladan Batić se je že obrnil na slovenskega pravosodnega ministra Ivana Bizjaka s prošnjo, naj v okviru svojih pooblastil prispeva k hitri rešitvi zahteve za izročitev Cekuja.

Rugova obsodil aretacijo
Predsednik Kosova Ibrahim Rugova pa je aretacijo Cekuja obsodil. Kot je dejal, je to nesprejemljivo dejanje za institucije in narod Kosova. Rugova je obenem slovenske oblasti opozoril, da nimajo pravice, da na podlagi skonstruirane obtožbe neke sosednje države ustavljajo določene osebnosti ali prebivalce Kosova. Rugova je še zahteval hitro osvoboditev Cekuja in obenem, da se z njim ravna v skladu z dolžnostmi, ki jih opravlja.

Haag nima s tem nič
Na primer Cekuja se je odzvalo tudi haaško sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Kot je za agencijo Beta povedala tiskovna predstavnica sodišča Florence Hartmann, sodišče nima ničesar s pridržanjem Cekuja v Ljubljani.

Ceku pričakuje izpustitev
"Prijeli so me in čakam na odločitev slovenskih oblasti," je Ceku po telefonu povedal za nemško tiskovno agencijo dpa. "Povedali so mi, da je bila za mano razpisana tiralica srbske vlade," je dodal. Po navedbah agencije Beta je Ceku tudi povedal, da pričakuje skorajšnjo izpustitev na prostost. Dejal je še, da je bil predtem na nekajdnevnem obisku svoje družine na Hrvaškem, v Ljubljani pa se je ustavil na poti v Prištino.

Kdo je Agim Ceku?
Poveljnik Kosovskega zaščitnega korpusa Ceku je bil pred tem poveljnik razpuščene Osvobodilne vojske Kosova (OVK) med vojno na Kosovu leta 1999. Ceku, ki je končal vojaško akademijo v nekdanji SFRJ in je leta 1991 dezertiral iz tedanje jugoslovanske ljudske armade, se je boril tudi proti Srbom med vojno na Hrvaškem v prvi polovici 90. let.

Ceku je septembra 1993 sodeloval v akciji hrvaških sil v Medaškem žepu. Takrat je bil na položaju načelnika topništva v 9. gardijski brigadi Vukovi, ki jo je vodil hrvaški general Mirko Norac, ki se je znašel med haaškimi obtoženci.

Ceku je po navedbah Tanjuga leta 1995 sodeloval tudi v akciji hrvaške vojske Nevihta, po kateri ga je tedanji hrvaški predsednik Franjo Tudjman podelil čin štabnega brigadirja, bil pa je tudi večkrat odlikovan.

Po prihodu uprave ZN-a in mirovnih enot pod vodstvom zveze Nato na Kosovo je Ceku postal poveljnik Kosovskega zaščitnega korpusa. Srbske oblasti ga imajo za enega najbolj odgovornih za zločine, storjene nad policisti in srbskimi civilisti na Kosovu. Na seznamu iskanih oseb je od poznih 90. let.

Haaško tožilstvo je januarja 2001 sporočilo, da je sprožilo preiskavo proti četverici vojaških in policijskih generalov SČG, priznalo pa je tudi, da pripravlja obtožnice tudi proti nekaterim Albancem.

Srbski pravosodni minister Batić je februarja letos dejal, da bo vztrajal pri zahtevi, da pridejo na obtožno klop voditelji razpuščene OVK Ramush Haradinaj, Hashim Thaci in Agim Ceku.

Madžarska policija je letos prijela Hashima Thacija, nekdanjega političnega vodjo OVK, sedaj predsednika Demokratične stranke Kosova, ki je tudi na beograjskem seznamu iskanih oseb. Thacija so izpustili po posredovanju nekdanjega civilnega upravitelja na Kosovu Michaela Steinerja.

Slovenska policija je 18. februarja v Kranjski Gori aretirala kosovskega Albanca Fatmirja Limaja, enega od treh kosovskih Albancev, nekdanjih pripadnikov OVK, ki jih haaško sodišče obtožuje vojnih zločinov na Kosovu. Limaj je marca v prvem nastopu na haaškem sodišču zanikal krivdo za vsa dejanja, katerih ga v skupno devetih točkah bremeni obtožnica.