Sojenja zaradi Patrie potekajo v več evropskih državah. Foto: BoBo
Sojenja zaradi Patrie potekajo v več evropskih državah. Foto: BoBo


Zaradi sodnikove smrti je kazenski proces za nedoločen čas zaustavljen, je s sklicevanjem na finske medije zapisal časopis Delo. STA je sicer pri finskih virih neuradno izvedel, da večjih zapletov na sojenju ne pričakujejo, saj je bil Hirvonen le eden izmed treh sodnikov v primeru Patria.

Gre za sojenje v zvezi s prodajo osemkolesnikov finske Patrie Sloveniji in Hrvaški. Na zatožni klopi sedi več nekdanjih zaposlenih v tem orožarskem koncernu, ki so osumljeni, da so sodelovali pri podkupovanju oseb iz Slovenije in Hrvaške.

Sojenje o prodaji na Hrvaškem, v Sloveniji
Del sojenja, ki se nanaša na prodajo oklepnikov v Sloveniji in je potekal v kraju Hämeenlinna, se je oktobra že končal, a naj bi se 5. decembra v kraju Kanta Häme nadaljeval s povezanim primerom za Hrvaško. Primera so se namreč na Finskem odločili združiti v eno sojenje, tako da bo celotna razsodba znana šele po koncu hrvaškega dela zgodbe.

Obtoženi so ...
Še oktobra je bilo slišati, da naj bi se hrvaški del procesa končal nekje v sredini februarja, sodba pa naj bi bila nato znana konec pomladi ali na začetku poletja. V hrvaškem delu so med skupno šestimi obtoženimi trije iz slovenskega procesa - nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niitynen ter njen direktor prodaje Tuomas Korpi. V slovenskem delu sta poleg te trojice obtožena še nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi in glavni finančni direktor Patrie Kai Nurmi.

Tožilec Jukka Rappe je zahteval kazen dveh let in pol zapora za Wiitakorpija in leto dni pogojne zaporne kazni za Nurmija, za preostale tri pa bo to storil šele ob koncu hrvaškega dela procesa.