Na goriškem Krasu je zagorelo. Gasilcem požara še ni uspelo pogasiti. Foto: MMC RTV SLO
Na goriškem Krasu je zagorelo. Gasilcem požara še ni uspelo pogasiti. Foto: MMC RTV SLO
Požar na Krasu

Popoldne se je s požarom spopadlo 94 gasilcev iz devet prostovoljnih gasilskih društev in novogoriške poklicne gasilske enote, je pojasnil poveljnik javne gasilske službe na Goriškem Simon Vendramin.

Razlog za požar sicer še ni znan, gozdarji pa sumijo, da je bil podtkanjen. K temu, da se je razširil na tolikšno površino, je zagotovo pripomogla tudi suša.

Pomoči helikopterja zaradi nesreče na Jesenicah ni bilo
Vendramin je še pojasnil, da niso uspeli dobiti pomoči helikopterja - ta ni bil na razpolago zaradi nesreče vlakov na Jesenicah -, da bi požar nekako omejili, zato ga še vedno nimajo pod nadzorom. Vendar jih je pri delu prehitela noč, zato so se odločili, da bodo ponoči na tem območju postavili le požarne straže, delo pa nadaljevali v zgodnjih jutranjih urah.

"Poleg težkega in neprehodnega terena se namreč bojimo, da bi se zgodila kakšna nesreča, saj je na tem območju še vedno veliko neeksplodiranih bojnih sredstev iz prve svetovne vojne," je povedal Vendramin.

Na tem območju je velik požar uničeval gozdnato območje pod Trsteljem že leta 2006. Tedaj so ga z velikim naporom in ob pomoči gasilcev iz celotne države uspeli pogasiti šele po dobrem tednu dni.

Požar na Krasu