Tožilka, ki je bila tarča napada, je zaposlena na okrožnem državnem tožilstvu v Kopru. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Tožilka, ki je bila tarča napada, je zaposlena na okrožnem državnem tožilstvu v Kopru. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Kriminalisti Policijske uprave Koper po zdaj zbranih obvestilih niso potrdili, da je dejanje storilca povezano z opravljanjem funkcije državne tožilke ali iz razloga maščevanja v povezavi z opravljanjem njenega dela.

Intenzivna kriminalistična preiskava kaznivih dejanj sicer še poteka, policija pa glede na zbrana obvestila in okoliščine primera izvaja vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti, so sporočili s PU-ja Koper.

V dosedanji preiskavi so policisti ugotovili, da je neznani storilec s ceste, ki poteka pod dvostanovanjsko hišo, proti objektu odvrgel dve steklenici, prirejeni za povzročitev požara, saj sta bili napolnjeni z bencinom.

Ena steklenica je zadela kovinsko ograjo balkona na prvem nadstropju večstanovanjske hiše, pri tem pa povzročila požar na oknu sosedov. Druga steklenica pa je pristala na vrtu stanovanjske hiše državne tožilke in ni povzročila požara ter premoženjske škode, so sporočili s PU-ja Koper.

Vrhovno tožilstvo napad ostro obsoja

Na vrhovnem tožilstvu so napad ostro obsodili. Kaže namreč, da je šlo za načrtovano in organizirano dejanje, ki je najverjetneje povezano z opravljanjem državnotožilske funkcije, so opozorili. Kot so pojasnili, je del vnetljive snovi odneslo na sosednjo hišo, zaradi česar se je vnel požar, ki ga je, v odsotnosti sosedov, uspelo pogasiti družini državne tožilke.

Začasna vodja vrhovnega državnega tožilstva Mirjam Kline je v izjavi za medije dejala, da so bili o nedeljskem dogodku obveščeni v ponedeljek, takoj zatem pa so stopili v stik s policijo. "Napad na domovanje državne tožilke razumemo kot poskus ustrahovanja in vplivanja na njeno delo, hkrati pa je to napad tudi na celotno državnotožilsko organizacijo," je dejala. Razloga za napad sicer ne poznajo, zato pričakujejo, da bodo okoliščine raziskali policisti, in da bodo tudi izsledili in prijeli storilce.

Kot je povedala Kline, je z oškodovano tožilko osebno že govorila. "Seveda se ne počuti dobro, odločena pa je, da bo svojo funkcijo in poslanstvo opravljala še naprej. Tudi ona pričakuje, da bo policija opravila svoje delo," je dejala.

Poudarila je, da državni tožilci z izvajanjem kazenskega pregona storilcev kaznivih dejanj prispevajo k varnosti posameznikov in celotne skupnosti.

Odzvali so se tudi v Slovenskem sodniškem društvu. "Dejanje ostro obsojamo, napadeni tožilki pa izrekamo vso podporo," so zapisali v izjavi za javnost.

Dominika Švarc Pipan: Napad pomeni tudi napad na državno suverenost

Na napad se je odzvala tudi ministrica v odstopu Dominika Švarc Pipan. "Najostreje obsojam vsak napad in grožnjo zoper državljane RS, njene državne organe, institucije in funkcionarje, ki izvršujejo državno oblast. Današnji napad na državno tožilko ne pomeni samo neposrednega oziroma osredotočenega napada na tožilko in njeno družino, ampak tudi napad in agresijo usmerjeno na državno suverenost, državno varnost in varnost slovenskih državljanov, zato se moramo vsi na takšna ravnanja nemudoma odzvati, ukrepati in storiti vse, da se storilec oziroma storilci izsledijo, da se zaščiti državna suverenost in varnost državljanov. Storila bom vse, tudi v bodoče, ko zapustim ministrsko mesto, da z vso močjo in vestjo zaščitim ustavna jamstva, kamor sodi tudi tožilska neodvisnost. Današnji zavržni napad ne sme ostati neraziskan. Samo skupno zavzemanje za vladavino prava bo pripomoglo, da do takšnih in podobnih napadov na tožilce in tožilsko neodvisnost, v bodoče ne bo več prihajalo.

Iskreno obžalujem, da so bili tožilka, njena družina in državljani ogroženi in zaradi nasilja storilca oziroma storilcev, prizadeti," je zapisala v sporočilu za javnost.

Robert Golob: Takšna dejanja so nesprejemljiva in nezdružljia z demokratičnimi vrednotami

Predsednik vlade Robert Golob ostro obsoja vsakršne grožnje ali nasilje, so sporočili iz njegovega kabineta. "Napad na državno tožilko je napad na pravosodje, je napad na državo. Takšna dejanja so nesprejemljiva in nezdružljiva z demokratičnimi vrednotami in spoštovanjem pravne države," je poudaril Golob. Izrazil je prepričanje, da bodo organi pregona storili vse potrebno, da bodo preprečili nasilje in zagotovili ustrezno zaščito.

Molotovka na hišo tožilke