Okrajno, okrožno in višje sodišče v Mariboru. Foto: BoBo
Okrajno, okrožno in višje sodišče v Mariboru. Foto: BoBo

Senat mariborskega okrožnega sodišča pod vodstvom Danile Dobčnik Šošterič je Ljuba Pečeta, Simona Zdolška, Franca Ješovnika in Matejo Vidnar Stiplošek konec maja lani na prvi stopnji oprostil obtožb, a hkrati podaljšal prepoved razpolaganja z omenjenim premoženjem. S sodbo se ni strinjalo specializirano državno tožilstvo, ki jim očita zlorabo položaja pri nakupu delnic Luke Zadar leta 2007.

Na mariborskem višjem sodišču je pritožbo danes predstavil tožilec Luka Moljk, ki predlaga izrek obsodilne sodbe z zapornimi in denarnimi kaznimi ali vsaj razveljavitev ter ponovno sojenje pred novim senatom na prvi stopnji.

Tožilstvo je namreč prepričano, da so razlogi sodišča za oprostilno sodbo napačni in popolnoma zgrešeni. Kot je že ob izrečeni sodbi okrožnega sodišča dejal specializirani državni tožilec Iztok Krumpak, je dejansko stanje popolnoma drugačno, senat pa je dokazno oceno po njegovi presoji opravil popolnoma selektivno.

Senat okrožnega sodišča je "moral izreči oprostilno sodbo"

Senat mariborskega okrožnega sodišča je v sodbi, izrečeni maja lani, pojasnil, da so oprostilno sodbo morali izreči, ker kljub obsežnemu dokaznemu postopku tožilstvo ni uspelo dokazati trditev, da so obtoženi že ob sklenitvi 17,5 milijona evrov visokega posojila Zvonov projektni družbi I. J. Storitve za nakup delnic vedeli, da je ta prezadolžena in ji nikoli ne bo uspelo vrniti posojila.

Da je bila omenjena družba od Zvonov angažirana za sklenitev nakupa večinskega deleža hrvaškega pristanišča dejansko zgolj projektna, naj bi po njihovem mnenju potrdil tudi finančni izvedenec Drago Dubrovski, o tem pa so spregovorile tudi nekatere priče, zaposlene znotraj gospodarstva mariborske nadškofije.

Je pa senat dopustil možnost, da bi ob stečaju omenjene projektne družbe leta 2013 lahko bili oškodovani upniki, zlasti na račun obeh holdingov Zvon, saj omenjeno premoženje ni pristalo v njuni stečajni masi, pač pa po nekaj verižnih poslih v lasti podjetja Dilucolo, ki je bilo v lasti mariborskega taksista Danijela Robnika.

Prav zato formalni lastnik z delnicami pristanišča, ki je sicer po dokapitalizaciji že nekaj časa v večinski lasti kitajskih vlagateljev, do konca postopka ne more razpolagati in niti uveljavljati svoje volje na skupščini.

Specializirani državni tožilec Krumpak je sicer za četverico obtoženih zahteval zaporne kazni. Za prvoobtoženega nekdanjega člana uprave Zvon Dva Ljuba Pečeta je predlagal pet let zapora, za Zdolška in Ješovnika po tri, za Vidnar Stiplošek pa dve leti zapora.

Višji sodniki bodo zdaj sodbo izdali v pisni obliki, ob tem pa Zdolška in Vidnar Stiplošek, člana uprave Zvona Ena, čaka še razplet sojenja, prav tako zaradi obtožb o zlorabi položaja pri nakupu argentinskih družb Sadowa in Elevadores, s katerima naj bi za okoli tri milijone evrov oškodovala še eno slamnato družbo Forš. Glavna obravnava se bo nadaljevala 10. decembra, ko naj bi cenilec predstavil cenitve njenih nepremičnin v Bosni in Hercegovini.