Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sojenje je steklo že lani, vendar so danes zaradi poteka časa od zadnjega naroka morali glavno obravnavo začeti znova. Tožilec Tilen Demšar je tako spet na kratko predstavil obtožnico, ki Šosterja bremeni poslovnih goljufij in zlorabe položaja, pri čemer naj bi si obtoženi pridobil za okoli 120.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Šoster je imel od jeseni 2010 do leta 2012 v upravljanju bohinjska hotela Zlatorog in Bohinj ter kamp Zlatorog, katerih lastnica je bila družina Pačnik.

Tožilstvo mu očita vrsto poslovnih goljufij, ker ni plačeval dobaviteljem, in zlorabo položaja, ker naj bi si prilaščal gotovino. Zoper njega poteka tudi postopek zaradi kršitev temeljnih pravic delavcev, ki so ostali brez plač in prispevkov.

Očitana kazniva dejanja je v preteklosti zanikal, danes pa svojega zagovora ni podal in se bo zagovarjal med postopkom. Pojasnil pa je, da je brezposeln, da nima premoženja in da doslej še ni bil pravnomočno obsojen za kakšno kaznivo dejanje.

Prič, ki so jih zaslišali v prejšnjem postopku, naj tokrat ne bi ponovno zasliševali, se pa na prihodnjem naroku 25. maja napoveduje zaslišanje nekaterih drugih prič, med njimi tudi nekdanjega lastnika bohinjskih hotelov, ki jih je upravljal Šoster, Zmaga Pačnika.

Zaslišanje dveh prič je bilo predvideno tudi danes, in sicer po videokonferenci, saj naj bi priči glede na razpoložljive podatke živeli v tujini. Priče iz Nemčije niso mogli zaslišati, saj se jim z nemškimi organi ni uspelo uskladiti glede termina. Priče, ki naj bi prebivala na Češkem, pa na navedenem naslovu niso našli.

Pričo s Češkega so nameravali danes zaslišati tudi v okviru obravnave proti Šosterju na okrajnem sodišču. Prav tako v obeh postopkih za zdaj neuspešno iščejo tudi pričo, ki naj bi živela v Avstriji. Upajo, da bodo omenjene priče lahko zaslišali 27. avgusta.

Dve ovadbi, vendar brez obtožnice

V povezavi z bohinjskimi hoteli je zaradi domnevne zlorabe položaja in kršitev pravic delavcev policija leta 2014 poleg Šosterja ovadila tudi Jana Pačnika in Boruta Trebšeta, vendar tožilstvo zoper njiju ni vložilo obtožnice. Oba sta tedaj očitke odločno zanikala, poudarila, da z nepravilnostmi nista bila povezana in da sta zaradi njih sama podala ovadbo zoper Šosterja.

Dolgo časa propadajočima hoteloma Zlatorog in Bohinj, ki ju je marca 2019 od družine Pačnik skupaj z Aparthotelom Triglav in Ski hotelom Vogel kupil kriptomilijonar Damian Merlak, se sicer obetajo boljši časi.

Že predlani je novi lastnik poskrbel za prenovo Aparthotela Triglav, trenutno pa se končuje tudi prenova Hotela Bohinj in pridobiva ustrezna dokumentacija za ureditev Hotela Zlatorog.