Sodba je pravnomočna. Foto: Pixabay
Sodba je pravnomočna. Foto: Pixabay

Zaradi ponovitvene nevarnosti pa jima je podaljšala pripor do nastopa kazni.

Jazbinšek-Žgankova je dejala, da sta Dovgan in Kos kriva, ker sta se združila, da bi ropala. Pred vsakim ropom pa sta si natančno ogledala lokacije bencinskih servisov in pošt, ki sta jih potem oropala. Med ropi sta ustrahovala zaposlene.

Dovganu, ki je obtožen tudi nevarne vožnje v cestnem prometu in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, in Kosu je sodnica določila tudi vrnitev nekaj več kot 51.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Zavrnila pa je zahtevo tožilke Irene Igerc o odvzemu nepremičnine Dovganu.

Po oceni sodnice je njegova nepremičnina obremenjena s hipoteko, solastnica pa je Dovganova partnerica, ki s hčerjo živi v njej. "Pri odločitvi o tej zahtevi tožilke sem upoštevala tudi varstvo družine," je povedala Jazbinšek-Žgankova.

Tožilka je sicer z Dovganom in Kosom maja letos sklenila dogovor o priznanju krivde in predlagala omenjeni izrečeni kazni. Sodba je pravnomočna.

Po tožilkinih besedah sta Dovgan in Kos z izvršenimi ropi pridobila več kot 155.000 evrov protipravne premoženjske koristi, na rope bencinskih črpalk in pošt pa sta bila dobro pripravljena.

Dovžan je v zaključnih besedah v četrtek v joku povedal, da sta s Kosom ravnala naivno in neodgovorno. Ropov pa sta se lotila zaradi hude socialne stiske. Opravičil se je vsem, ki so bili z ropi prizadeti. "Nisva slaba človeka, takoj sem začel sodelovati z organi pregona, čeprav sem sprva mislil, da bi se zagovarjal z molkom. Bil bi vesel, če je kakšna možnost, da bi nam zmanjšali kazen, saj imava oba s Kosom mladoletna otroka," je dejal Dovgan.

Sodnico je prosil, če bi zaporno kazen prestajal v Celju, saj bi želel nadaljevati šolanje na celjski visoki zdravstveni šoli. Dovgan je še dejal, da ne ve, zakaj se je odločil ropati, saj se zaveda, da je bila to napačna odločitev.

Tudi Kos se je v četrtek opravičil in dejal, da sta z Dovganom storila grozna dejanja. "Potrudil se bom postati boljši človek, z Alešem nisva slaba človeka, zavedava se, kaj sva storila. Rad bi kazen prestajal na Dobu," je povedal Kos.

Dovganov zagovornik Gregor Dobrajc meni, da je predlagana kazen za Dovgana na zgornji meji. Predlagal je, da se Dovganu pripor nadomesti s hišnim priporom. Zagovornik Kosa Uroš Pavlina pa je nasprotoval podaljšanju pripora, predlagal pa je, da se njegovi stranki izreče 11 let zapora. Sodnica predlogoma ni sledila.

Kakšna je javna podoba policije in razpoloženje med policisti?