Ferjanc je povedal, da so zaradi podjetja Emporio Medical imeli zadrego tudi zato, ker so predstavniki želeli, da se plačila nakazujejo na bančni račun v tujino. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Ferjanc je povedal, da so zaradi podjetja Emporio Medical imeli zadrego tudi zato, ker so predstavniki želeli, da se plačila nakazujejo na bančni račun v tujino. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Marjan Ferjanc, ki je desetletje vodil Splošno bolnišnico Celje, zadnja leta pa je svetovalec direktorice, je pred sodnico Dejano Fekonja opisal, kako so v celjski bolnišnici potekali postopki javnega naročanja. V bolnišnici so imeli razpisne komisije, v katerih so bili predstavniki nabavne službe, pravnik in stroka. Običajno je slednjo predstavljal predstojnik oddelka, za katerega se je nabavljalo. V razpisnih komisijah sta tako bila tudi soobdolžena, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter ter nekdanji predstojnik travmatologije Miodrag Vlaović. Sam je kot direktor podpisoval pogodbe z izbranimi dobavitelji, izbire pa ni preverjal, je še pojasnil Ferjanc.

Merilo za izbiro na javnem razpisu sta bili običajno cena in kakovost, izjema je bilo uvajanje novih metod, pri katerih ni bilo mogoče uporabiti standardnih materialov, ki so jih uporabljali pred tem, je še opisal. Potrdil je, da so bili tudi primeri, ko računov za material niso plačali, in sicer v primerih, ko "zadeva ni šla po postopku in račun ni bil potrjen. Dobavitelji so ugotovili, tudi predstojniki, da nima smisla iti mimo postopka."

V razpisnih komisijah celjske bolnišnice sta  bila tudi soobdolžena, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter ter nekdanji predstojnik travmatologije Miodrag Vlaović. Foto: BoBo
V razpisnih komisijah celjske bolnišnice sta bila tudi soobdolžena, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter ter nekdanji predstojnik travmatologije Miodrag Vlaović. Foto: BoBo

Na vprašanje sodnice, ali sta mu poznani družba Emporio Medical ter nekdanja lastnica Urška Jurkovič, ki je v zameno za imuniteto pred leti policiji tudi razkrila domnevno mrežo podkupovanja zdravnikov v zameno za to, da so bolnišnice nabavljale medicinske materiale tega podjetja, je Ferjanc potrdil, da je nekoč, približno v času izbruha afere s podkupovanjem, prišla k njemu.

"Enkrat je prišla k meni, ker nismo več nabavljali pri njih. Bila je precej nejevoljna in hotela je, da posredujem, da bi spet nabavljali material pri Emporiu Medical. Povedal sem ji, da ne morem in da ni praksa, da bi jaz določal, pri kom se bo nabavljalo," je opisal Ferjanc. "Ona je rekla, da bo prijavila. Ni povedala, koga," je še dodal. Kot je pojasnil, ni vedel, o čem govori. Dodal je še, da so zaradi podjetja imeli tudi zadrego, ker so v Emporio Medical želeli, da jim plačila nakazujejo na bančni račun v tujino. "Preverjali smo pri bankah, ali to sploh smemo. Kot direktorja me je bilo strah, da če bomo nakazali na kak drug račun in bo šlo podjetje v stečaj, da se bo zahteva po plačilu ponovila," je pojasnil.

Sprememba izjave glede zdravnika Miodraga Vlaovića

Na sojenju so si ogledali tudi televizijski prispevek POP TV-ja iz časa, ko je afera prišla v javnost. V tem prispevku je Ferjanc med drugim izjavil, da je Vlaovič priznal podkupovanje. Ferjanc se take izjave Vlaovića danes ni spominjal. "Vlaovič nikoli ni rekel 'Jaz sem prejemal podkupnino'," je zatrdil nekdanji direktor celjske bolnišnice. Kot je dejal, se o podkupovanju z Vlaovićem nista pogovarjala. Na vprašanje tožilca je povedal, da ne on ne Vlaović od POP TV-ja nikoli nista zahtevala popravka zaradi omenjenega prispevka.

Na naslednjih obravnavah bo sodni senat zaslišal priče v zvezi z očitki o domnevnem podkupovanju v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Za julij je bilo predvideno, da bo iz ZDA prek videokonference pričala tudi nekdanja lastnica Emporia Medical Urška Jurkovič. A kot je danes pojasnila sodnica Dajana Fekonja, so zaradi epidemije novega koronavirusa namreč v ZDA trenutno prekinjene vse obravnave. Če bi se razmere v ZDA izboljšale, bodo skušali zaslišanje izpeljati avgusta.

Predsednica sodnega senata Fekonja je zaradi velikega števila obtoženih sojenje razdelila v tri skupine. V prvi so se znašli kirurg z ljubljanske ortopedske klinike Rok Vengust, tedanji komercialist v družbi Emporio Medical Darko Žafran, predstojnik ortopedske klinike v UKC-ju Ljubljana Vane Antolič, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, ortoped iz bolnišnice Valdoltra Robert Cirman in tedanji travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović. Vsi obdolženi očitke specializiranega državnega tožilstva zanikajo.