Borova starša se strinjata z ministrstvom, ki terja končne odgovore zbornice v najkrajšem času. Foto: MMC RTV SLO
Borova starša se strinjata z ministrstvom, ki terja končne odgovore zbornice v najkrajšem času. Foto: MMC RTV SLO
Zbornica išče izvedenca

Kot je znano, se je na zaplete, ki so sledili smrti dvanajstletnika marca 2008, pred kratkim odzval tudi direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar, ki je zdravniško zbornico pozval, naj konča preiskavo in ugotovi morebitno odgovornost zdravnikov. Družina njegovo pismo ocenjuje kot zelo pomembno, saj se je, kot pravijo, na "nizkotno sprenevedanje zbornice prvič javno odzval predstavnik države", obenem pa se je tudi zdravnik distanciral od dela svojih nevestnih kolegov.

Po drugi strani pa je po njihovih besedah zdravniška zbornica primer "prav takih zdravnikov, kot so tisti, ki so pustili umreti našega Bora". Kot so dejali, predsednica zbornice Gordana Kalan Živčec potvarja resnico, ko pravi, da z družino zgledno sodeluje, saj to ne drži, zbornica pa naj bi imela do njih podcenjujoč in žaljiv odnos.

Borovi svojci še dodajajo, da skuša zbornica s ponavljanjem "mantre" o neozdravljivi genetski bolezni in redkosti primera preglasiti malomarnost, katere žrtev je bil deček.

Zbornica: Polovičnih odgovorov ni
Starši se tako strinjajo z ministrstvom, ki terja končne odgovore zbornice v najkrajšem času brez zavlačevanja, in obtožujejo predsednico zbornice Kalanovo za zavajanje javnosti, saj starši vse do zdaj razen vljudnostnih fraz vsebinskih odgovorov po 11 mesecih še nimajo, poroča Radio Slovenija.

Gordana Živec Kalan pa spet odgovarja, da preiskava še ni končana, odgovori, ki bi temeljili na parcialnih izsledkih, pa bi, kot pravi, staršem prinesli "dodatno bolečino, ki je ne potrebujejo". Zbornica trenutno čaka na poročilo avstrijskega strokovnjaka, ki pa želi ostati neimenovan.

Zasenčene zdravniške "zvezde"
V senci primera Nekrep pa je potekala slovesnost zdravniške zbornice, ki je podelila priznanja odličnosti, ki temeljijo na izmerjenih kazalcih kakovosti, ki so jih spremljali pet let na štirih medicinskih področjih. Da je njihovo delo nadpovprečno dobro, tudi odlično, se je izkazalo pri več kot 50 zdravnikih iz 13 slovenskih bolnišnic, med katerimi so prišle močno do izraza zlasti majhne zdravstvene institucije. Šest zdravnikov je bilo izpostavljenih po kakovosti dela na več področjih.

E. S.

Zbornica išče izvedenca