Nemški policisti bodo Boguto pospremili na letalo, v Nemčiji se ne bo nikoli več smel pojaviti, če se bo, ga bodo takoj, ko ga tam odkrijejo, aretirali. Foto: EPA
Nemški policisti bodo Boguto pospremili na letalo, v Nemčiji se ne bo nikoli več smel pojaviti, če se bo, ga bodo takoj, ko ga tam odkrijejo, aretirali. Foto: EPA

Bogut je v Nemčijo prišel z materjo pri štirih letih, prej je živel v Slovenskih goricah. V mladosti se je pridružil kriminalni tolpi. Že leta 1993, ko je bil star 18 let, so mu zaradi tatvin, povzročitve telesnih poškodb in roparskega izsiljevanja bavarske oblasti odredile izgon v Slovenijo. Da bo moral zapustiti Nemčijo, je zvedel 15. oktobra, so poročale Slovenske novice.

Mimoidočega je 12-krat zabodel z nožem
Za odhod v Slovenijo naj bi prepričeval tudi svoje dekle, ki pa ni želela iz Nemčije, zato jo je brutalno pretepel, iz stanovanja ga je vrgel njen oče.

Bogut pa je 15. oktobra 1993 zvečer v zahodnem münchenskem parku umoril nič hudega slutečega 40-letnega arhitekta Konrada Hierla, očeta dveh otrok, ki se je vračal iz savne. Napadel ga je z nožem in ga 12-krat zabodel. Pobegnil je iz Nemčije in se skrival na Hrvaškem.

Dve leti pozneje je zagrešil še en hud zločin, ko je poskušal ubiti nekega Turka. Po nekaj letih so ga prijeli in nemško sodišče ga je najprej obsodilo na šest let in deset mesecev zapora.

Zaporno kazen so mu podaljšali
Po pritožbah tožilstva pa mu je leta 2003 kazen podaljšalo na 13 let zapora. Na prostost bi moral priti maja 2010, a se to zaradi zahteve po varnostnem ukrepu ni zgodilo. Tožilstvo si je prizadevalo, da bi Bogut za zapahi ostal tudi po poteku kazni.

A deželno sodišče v Münchnu oz. sodnik Stephan Hock je zavrnil zahtevo tožilstva po varnostnem ukrepu, Bogutu za nelegalno podaljšanje bivanja v zaporu prisodil 12.000 evrov odškodnine, mu zaželel srečo v ljubezni in ga izgnal v domovino. Ker je Bogut med sojenjem v nekem drugem postopku ozmerjal sodnico porotnico, so mu prisodili še tri mesece zaporne kazni, ki se mu bo iztekla 15. januarja, nato za njegov prihod v Slovenijo ne bo več ovir. Po vrnitvi v Slovenijo naj bi živel na babičini domačiji v Slovenskih goricah.

"Najnevarnejši morilec od vseh"
Nemška državna tožilka Barbara Stockinger je poudarila, da so nujni ukrepi, saj da se Bogut v zaporu ni socializiral in "še vedno velja za izjemno nevarnega".

Znani nemški kriminalist Josef Wilflings pa je o njem zapisal: "Najnevarnejši morilec od vseh je bil brez dvoma Gorazd Bogut. Gre za človeka, ki je pripravljen ubijati iz čistega užitka."

Bogut ni nikoli dovolil, da bi ga pregledal psihiater. V postopku za izrek varnostnega ukrepa je sodišče zaslišalo več prič. Kriminološki izvedenec pa je presodil, da pri Bogutu obstaja veliko tveganje ponovitvene nevarnosti.

"V Sloveniji preučujemo navedeno situacijo"
Nemški Interpol je slovensko policijo o izročitvi obvestil že pred meseci. "O točnem datumu izgona nas bodo nemški varnostni organi še obvestili, teh podatkov slovenska policija do zdaj še ni prejela. Smo v stiku z nemškimi organi zaradi izmenjave podatkov, z vsemi ugotovitvami v omenjenem primeru smo seznanili tudi ministrstvo za pravosodje, okrožno državno tožilstvo Maribor, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, pristojni center za socialno delo ter ministrstvo za zunanje zadeve," je dejal tiskovni predstavnik policije Drago Menegalja.

Zatrdil je, da policija in vsi drugi pristojni organi proučujejo navedene okoliščine in bodo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi in veljavno zakonodajo v Sloveniji. Na ministrstvu za pravosodje pa so pojasnili, da država državljanstva izgonu ne more nasprotovati, saj gre za njenega državljana.