Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica, je dečka močan rečni tok po nekaj minutah premagal in ga potisnil pod gladino vode. Utapljajočemu se otroku sta takoj na pomoč priskočila trenerka in občan, ki je bil takrat naključno v bližini in slišal klice na pomoč. Tema utapljajočega se otroka ni uspelo rešiti do prihoda novogoriških policistov in poklicnih gasilcev s potapljači na kraj dogodka, ki so nato nadaljevali reševanje dečka in jim ga je po nekaj minutah uspelo rešiti ter izvleči na levi breg Soče. Dečka so reševalci oživljali, a oživljanje ni bilo uspešno.

Nesrečni deček se je zataknil

Novogoriški kriminalisti so z zbiranjem obvestil in ogledom med drugim ugotovili, da je skupina mlajših ljudi v sredo popoldne na kajakaški progi reke Soče pod objektom kajakaškega centra v Solkanu končala organiziran trening in nato sredi kajakaške proge zaplavala po kajakaški progi približno 100 metrov nizvodno, kjer so nato izstopili na levi breg reke Soče. Opremljeni so bili s čelado in rešilnimi jopiči. Ko je omenjeni deček priplaval do večje skale, za katero je izstopno mesto, se je s spodnjimi oblačili zataknil za večji leseni steber in utonil.

"Pri treningu kajakaškega kluba se je tragično poškodoval 11-letni kajakaš. Ko so fantje trenirali, tako rekoč brez kajaka, se je fant ujel za vejo, ki je štrlela iz Soče. Tok vode je bil močan, zapel se je z vejo za kopalke in voda ga je potiskala v globino," je za Televizijo Slovenija pojasnil Andrej Biaggio, vodja Civilne zaščite Nova Gorica.

Sorodna novica Na reki Soči utonil 11-letni deček

Miklavič v pogovorih s Soškimi elektrarnami

Novogoriški župan Klemen Miklavič je v izjavi za medije izrazil sožalje dečkovi družini in kajakaškemu klubu. Dejal je, da se je nesreča pripetila ravno, ko je občina v zadnji fazi priprave dodatnih varnostnih ukrepov na reki Soči, ki bodo namenjeni občanom, turistom in drugim obiskovalcem.

Tako se je novogoriška občina s Holdingom Slovenske elektrarne dogovorila, da se še letos delno prilagodi pretok reke skozi turbine Soških elektrarn. Občina pa bo ob reki postavila informatorja, ki bo obiskovalce opozarjal na nevarnosti v primeru dviga gladine. Že lani pa so na mestu, kjer se je že zgodila utopitev, postavili jeklenico, ki opozarja na začetek nevarnosti za celo reko.

"Soča je divja in nevarna reka, zato 100-odstotne varnosti ne moremo zagotoviti. To je tudi hudourniška, alpska reka, ki je izjemno mrzla. Soča je zelo nevarna reka in nikdar ne bo varno kopališče," je še dejal Miklavič.

Lani utonil 10-letnik

Tragedija v območju kopalnih voda nad starim jezom v Solkanu se je nazadnje zgodila julija lani. Ko je vodostaj Soče nenadoma narasel, je tok proti tamkajšnji kajakaški progi odnesel 10-letnega dečka. Stekla je iskalna akcija, otroka pa so nato v strugi našli mrtvega.

Po tej nesreči so se pojavila ugibanja, da je bil vzrok nesreče na območju rekreacijskega centra Solkan nenaden povečan pretok Soče zaradi uravnavanja vodostaja na hidroelektrarni Solkan. A kot so se v sredo za STA odzvali iz Soških elektrarn Nova Gorica, dozdajšnje, tudi kriminalistične, preiskave niso potrdile njihove odgovornosti za takratno nesrečo.