Policija preiskuje več sumov jemanja podkupnine. Foto: MMC RTV SLO
Policija preiskuje več sumov jemanja podkupnine. Foto: MMC RTV SLO
Milko Škoberne
Ustava sodnikom zagotavlja imuniteto, ki jim jo lahko odvzame le državni zbor. Sodnik Škoberne je lahko v policijskem pridržanju le 48 ur, če to ne bo dovolj, pa lahko preiskovalni sodnik odredi še sodno pridržanje za nadaljnjih 48 ur. Če bo tožilstvo v tem času predlagalo pripor, bo moral DZ predtem odločiti o odvzemu imunitete sodniku. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče
Kriminalisti so celjskega okrožnega sodnika Škoberneta po neuradnih informacijah pridržali zaradi več sumov jemanja podkupnin, uradno pa zaradi zlorabe sodniške funkcije. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Škrlec, ministrvo za pravosodje
Škrlec je potrdil, da je pridržan tudi sodnik. Foto: MMC RTV SLO
Sum podkupovanja v sodstvu

Celjski okrožni sodnik Milko Škoberne, ki ga policija preiskuje zaradi sumov jemanja podkupnin, naj bi bil v pridržanju v Ljubljani, v četrtek pa ga bo zaslišal preiskovalni sodnik.

Škoberne, ki naj bi bil po neuradnih podatkih v 48-urnem pridržanju, naj na zaslišanju ne bi imel zagovornika, prav tako še ni jasno, ali ga bo sploh želel imeti. Sodnika zaslišujejo v Ljubljani, saj se je celjsko sodišče iz zadeve izločilo, ker je Škoberne zaposlen pri njih.

Trojica ima status osumljencev
Poleg Škoberneta naj bi bila po neuradnih podatkih pridržana direktor Komunale Laško Marjan Salobir in Eldin Ramič, ki je lastnik podjetja Logistika Ramič. Kriminalisti naj bi tam opravljali hišno preiskavo, a je Ramić to zanikal in zatrdil, da sodnika Škoberneta ne pozna in ni imel z njim nobenega opravka.

Novinarka Ana A. Gajič pa je za Odmeve poročala, da imajo vsi trije zgoraj omenjeni status osumljenca, vzeta jim je prostost, imajo pravico do odvetnika, za enkrat ostajajo v policijskem pridržanju, policija jih je tudi zaslišala, predvidoma v četrtek pa bodo spisali kazensko ovadbo, potem jih bo zaslišal še preiskovalni sodnik.

"DZ bo moral o imuniteti odločati hitro"
Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec je v Odmevih dejal, da je obžalovanja vredno, če bodo sumi potrjeni. "Gotovo je primer, kot je ta, opozorilo vsem nam, da ne smemo spati na prepričanju, da se vsi primeri sami od sebe odkrijejo. To ne sme biti izgovor, da ne bi storili več za krepitev integritete," je dejal in pojasnil, da integriteta pomeni poštenje. Dodal je še, da bo moral pri odločanju o imuniteti DZ odločati hitro.

Ustava sodnikom namreč zagotavlja imuniteto, ki jim jo lahko odvzame le državni zbor. Sodnik Škoberne je lahko v policijskem pridržanju lahko le 48 ur, če to ne bo dovolj, pa lahko preiskovalni sodnik odredi še sodno pridržanje za nadaljnjih 48 ur. Če bo tožilstvo v tem času predlagalo pripor, bo moral DZ pred tem odločiti o odvzemu imunitete sodniku.

Kriminalisti izvedli šest hišnih preiskav
Policija je na območju Celja opravljala obsežno 14-urno preiskavo gospodarske kriminalitete in korupcije. Preiskovali so več sumov kaznivih dejanj jemanja podkupnine. V končnih akcijah sodeluje več kot 30 kriminalistov in policistov, ki izvajajo šest hišnih preiskav pri fizičnih osebah, gospodarskih družbah in v prostorih državnih institucij.

Škobrne podkupljen, da bi odpravil pripor in tiralico?
Po neuradnih informacijah Škoberneta sumijo, da naj bi sprejel podkupnino za to, da je poskrbel za odpravo pripora in mednarodne tiralice za nekim Celjanom, ki je že bil obsojen zaradi goljufij in ga preiskujejo tudi zaradi suma, da se je ukvarjal s prostitucijo. Prav zato naj bi pred leti pobegnil na Hrvaško, je za Radio Slovenija poročal Miran Korošec. Salobir naj bi bil posrednik pri korupciji.

Na celjskem okrožnem sodišču obravnave potekale nemoteno
Kljub preiskavi na celjskem okrožnem sodišču so obravnave potekale nemoteno, preklicane so bile le Škobernetove obravnave. V prihodnjih dneh bodo policisti in kriminalisti nadaljevali popis in pregled zasežene dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov.

Generalna policijska uprava naj bi postopke komentirala v kratkem.

Škrlec: Dogodek vreden obžalovanja
Na dogodek so se že odzvali na ministrstvu za pravosodje. Kot je ob robu vladnega obiska Podravja na Ptuju povedal državni sekretar Boštjan Škrlec, je bil doslej zgolj obveščen o tem, da je bila odvzeta prostost sodniku celjskega okrožnega sodišča, in sicer zaradi suma, ki je povezan s korupcijo.

"Več v tej fazi postopka ne morem povedati, lahko pa rečem, da je tak dogodek vreden vsega obžalovanja. To dokazuje, da noben sistem ni sam po sebi naravno imun proti korupciji, žal tudi pravosodni ne. Je pa v tej nesrečni zgodbi dobra okoliščina to, da je tako dejanje odkrito ter da ga organi pregona in sodstvo obravnavajo," je dejal Škrlec. Dodal je, da je pomembno, da bodo ti organi svojo nalogo preiskave in procesiranja takega dejanja, če se je to res zgodilo, končali v čim krajšem času.

Masleša: To je dokaz, da nihče ni nedotakljiv
Nad informacijami je neprijetno presenečen tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Negativno ga je presenetila predvsem vrsta kaznivega dejanja, ki naj bi ga sodnik storil, to je zloraba sodniške funkcije. Masleša je namreč prepričan, da so dejanja, ki se očitajo Škobernetu, vsakemu sodniku tuja.

"Absolutni interes in tudi ena od prioritet sodstva je, da se takšni pojavi oziroma takšna dejanja učinkovito raziščejo in se glede na morebitne ugotovitve tudi sankcionirajo," je dejal predsednik vrhovnega sodišča. Ta primer je po njegovem mnenju dokaz, da ni nihče nedotakljiv in da postopki veljajo za vse enako. V predkazenskem postopku je namreč sodeloval tudi preiskovalni sodnik z Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je izdal odredbe za posamezne ukrepe.

Pojasnjuje tudi, da je še prezgodaj govoriti o morebitnem odvzemu imunitete in prenosu krajevne pristojnosti sojenja. Šele ko pride zadeva pred sodišče, lahko sodnik zahteva od državnega zbora presojo o odvzemu imunitete. Sicer pa je Masleša zagotovil, da bo potek postopka tudi sam pozorno spremljal. Če bo zoper sodnika zaradi suma zlorabe sodniške funkcije tudi uveden kazenski postopek, pa je po zakonu o sodniški službi obvezen izrek suspenza, še pravi.

"Taki dogodki lahko še dodatno oslabijo zaupanje ljudi"
Na dogodek so se odzvali tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije. V izjavi za javnost so opozorili, da "lahko taki dogodki - če ne bo primernega, takojšnjega sistemskega odziva ustreznih stanovskih organizacij - v očeh javnosti še dodatno oslabijo zaupanje ljudi v institucije pravne države".

"Zato Komisija poziva in pričakuje bolj odločen in sistemski odziv vseh pristojnih institucij - od Sodnega sveta, Državnotožilskega sveta, Odvetniške zbornice, ministrstva za pravosodje itd. To so organi, ki lahko in v tem času tudi morajo jasno in z lastno integriteto pokazati ne samo, da velja za tovrstna dejanja ničelna toleranca, temveč tudi zavzeti držo, da se od takih primerov ne distancira z izgovorom, da gre zgolj za posamične primere in ne dejansko za sistemski problem," so zapisali.

Sum podkupovanja v sodstvu