Tolpa neznancev je napadla LGBT Klub Tiffany na ljubljanski Metelkovi. Foto: Facebook Klub Tiffany
Tolpa neznancev je napadla LGBT Klub Tiffany na ljubljanski Metelkovi. Foto: Facebook Klub Tiffany

Napadalci so zjutraj po zaprtju kluba razbili vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri sta LGBT-kluba Tiffany in Monokel, in vdrli v klub. Kot je razvidno s fotografije, ki jo je na svoji strani na Facebooku objavil klub Tiffany, so poškodovali tudi hodnike.

Osebje kluba se je pred nasilneži zateklo v notranje prostore in zabarikadiralo vrata. Napadalci so hoteli priti do njih, razbijali po hodniku in vratih, jih zmerjali in jim grozili. Osebje je močno pretreseno, a k sreči nihče ni bil poškodovan, so zapisali v klubu. Policija je bila o napadu nemudoma obveščena, ob prihodu policistov pa so napadalci pobegnili.

V Društvu ŠKUC nasilni dogodek odločno obsojajo in pristojne organe pozivajo, da ukrepajo proti nasilnežem v skladu z zakonom. "Izredno zaskrbljeni smo, ker s homofobijo motivirano nasilje in kazniva dejanja naraščajo. Samo v zadnjem mesecu smo bila priča dvema nasilnima napadoma na LGBT-osebe v Sloveniji. Vsako nasilje, sovražno dejanje na osnovi spolne usmerjenosti ali spolne identitete, spodbujanje in širjenje sovraštva do LGBT-manjšin je treba takoj ustaviti," so pozvali.

V soboto zvečer so zato v Klubu Monokel organizirali dogodek pod geslom Tukaj smo, s katerim opozorjajo, da ne gredo nikamor in se ne bodo pustili ustrahovati. K solidarnostni akciji upora proti nasilju in ustrahovanju pozivajo vse člane in zaveznike skupnosti LGBT.

Šarec: "Strahopetno, bedno dejanje"

Napad so obsodili tudi društvo Legebitra, zagovornik načela enakosti in predsednik vlade Marjan Šarec. "Napad na klub Tiffany v Ljubljani je strahopetno, bedno dejanje. Žal tovrstno nasilje ni osamljen primer v naši družbi. Prepričan sem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo in izsledili storilce," je na Twitterju zapisal Šarec.

Ni dovolj, da Ljubljanski grad enkrat na leto zažari v barvah mavrice, vsak dan je treba delovati zoper sleherno nasilje, so po petkovem napadu na LGBT-klub Tiffany pozvali v AKC Metelkova mesto. Opozarjajo na "nikdar sankcionirane izraze sovraštva" in vse pogostejše napade na LGBTIQ osebe in skupnosti.

"Razloge za ponovno porast homofobnega, bifobnega in transfobnega nasilja gre iskati tudi v dopuščanju, da je izražanje sovraštva postalo del družbene in politične kulture," so zapisali v društvu Legebitra. Pozivajo k doslednemu obravnavanju verbalnega, psihičnega, fizičnega in drugega nasilja, še posebej če je storjeno na podlagi manjšinskih osebnih okoliščin.

Lobnik: Napad na celotno skupnost LGBT

Tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je v odzivu opomnil, da moramo imeti kot družba odklonilno stališče do vsakršnega nasilja, ki je usmerjeno proti manjšinam. Po njegovem mnenju lahko napad na klub Tiffany, ki je eden redkih odkritih in vidnih prostorov skupnosti LGBT, razumemo kot napad na celotno skupnost LGBT.

Policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in zbirajo obvestila za izsleditev trenutno še neznanih storilcev, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Ljubljana. Vse, ki bi o dogodku lahko kaj vedeli, zato pozivajo, da se zglasijo na Policijsko postajo Ljubljana center oziroma pokličejo na 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00.

Klub Tiffany na Metelkovi deluje že več kot 20 let.  Foto: TV Slovenija
Klub Tiffany na Metelkovi deluje že več kot 20 let. Foto: TV Slovenija

Ničelna toleranca policije

Z Generalne policijske uprave so dodatno sporočili, da se v policiji zavedajo problematike kaznivih ravnanj na škodo določenih družbenih skupin, med drugim tudi na škodo istospolno usmerjenih. "Zato smo v preteklih letih izvedli vrsto aktivnosti skupaj z nevladnimi organizacijami LGBT-skupnosti, ki so bile namenjene izobraževanju, usposabljanju in ozaveščanju policistov," so zapisali.

Dodali so, da se policisti redno udeležujejo forumov, posvetov in strokovnih srečanj nevladnih organizacij in združenj, na katerih so navzoči predstavniki LGBT. Pred organiziranjem njihovih prireditev policisti sodelujejo z organizatorji, kjer usklajujejo in izmenjujejo podatke o morebitnih grožnjah.

"Aktivnosti bomo nadaljevali, pred kratkim smo bili tudi obveščeni, da nam je uspelo pridobiti EU-sredstva za skupni projekt, v katerem sodelujemo z društvom Legebitra in katerega namen sta vzpostavljanje in krepitev zaupanja in sodelovanja med LGBT-skupnostjo in policijo," so napovedali.

"V policiji zagovarjamo ničelno toleranco do nasilnih dejanj in enako obravnavo vseh oseb v policijskih postopkih, saj je prepoved diskriminacije v policijskem delu absolutna. Tovrstna kazniva ravnanja pa obravnavamo prednostno," so dodali.

Neznanci napadli klub Tiffany na Metelkovi