Policija še preiskuje skrunjenje kapelice na Šmarni gori (slika je simbolična). Foto: BoBo
Policija še preiskuje skrunjenje kapelice na Šmarni gori (slika je simbolična). Foto: BoBo
Policija še išče skrunitelje kapelice na Šmarni Gori

Kot so v Islamski skupnosti v Sloveniji zapisali v sporočilu za javnost, ostro obsojajo vandalizem, ki se je zgodil na kapelici na Šmarni gori. Takšna dejanja so za njihovo skupnost nesprejemljiva, zato pričakujejo, da bo policija izsledila storilce in ustrezno ukrepala.

Pozivu Islamske skupnosti pristojnim organom se pridružujejo tudi pri Slovenski škofovski konferenci, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo pojave verske nestrpnosti in skrunitve verskih objektov v Sloveniji. V izjavi za javnost so zapisali, da grafite razumejo kot dejanje, usmerjeno proti mirnemu sožitju med verskimi skupnostmi v Sloveniji.

Dejanje obsoja tudi predsednik DZ-ja
Vandalizem nad kapelico na Šmarni gori je ostro obsodil tudi predsednik DZ-ja Milan Brglez. "Gre za nezaslišano dejanje, ki kaže na nestrpnost do verujočih. V Sloveniji ni in ne sme biti prostora za nobeno obliko nestrpnosti," je dejal Brglez in pozval državljanke in državljane, da prihodnost države gradimo na tistem, kar nas združuje ne glede na svetovnonazorske razlike.

Fotografijo, s katere je razvidna vsebina napisa, so sicer objavili na spletnih straneh Politikis in Nova24TV.

Skrunitve verskih objektov v Sloveniji
Že v preteklem letu je bilo v Sloveniji več skrunitev verskih objektov. Na začetku leta so neznanci na gradbišču islamskega kulturnega centra v Ljubljani dvakrat odvrgli svinjske glave. Marca so na pročelju ljubljanske stolnice sv. Nikolaja opazili grafit z napisom: "Cerkev, marš iz moje maternice." Junija je vandal z žaljivimi vsebinami popisal pročelje celjske stolnice, vhodna vrata in vgrajene nagrobne spomenike. V novembru se je neznani storilec spravil na koprsko stolnico, ko je s kladivom razbil stekleno pregrado na oltarju in nato poškodoval dragoceni kip Žalostne Matere božje.

Policija še išče skrunitelje kapelice na Šmarni Gori