Kangler je zdaj državni sekretar na notranjem ministrstvu. Foto: BoBo
Kangler je zdaj državni sekretar na notranjem ministrstvu. Foto: BoBo

Na sodišču je ocenil, da je šlo za politični obračun z njim. Sodba bo izdana pisno.

Kangler v odškodninskem zahtevku terja dobrih 200.000 evrov odškodnine za izgubljene plače, ker je po obsodbi v zadevi Ježovita leta 2014 izgubil položaj državnega svetnika in tudi ni mogel dobiti druge službe. Od države zahteva še 410.000 evrov odškodnine zaradi čustvenih bolečin, ki so mu jih povzročila leta sodnih postopkov.

Kot je danes v čustvenem nagovoru pred sodiščem dejal aktualni državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Kangler, je šlo v postopkih mariborskih kriminalistov in tožilcev zoper njega za "čisti politični obračun".

"Nekdo v Mariboru je ugrabil sodišče za obračun z mano," je zatrdil.

Kangler prepričan o maščevanju

Odškodninski zahtevek se nanaša na pet sodnih postopkov, ki so v preteklosti potekali zoper njega in so se v celoti končali z oprostitvijo ali ustavitvijo postopka, in sicer v zadevah Ježovita, kolektorja na mariborski tržnici, lutkovnega gledališča, podžupanje Astrid Bah ter v zadevi radarji.

Kot je poudaril, je zoper njega potekalo 24 kazenskih zadev in ena pravdna, vse pa so na policiji oz. tožilstvu pripravili na podlagi hišnih preiskav iz leta 2011.

Zoper Kanglerja je potekalo 24 kazenskih zadev in ena pravdna. Foto: Shutterstock
Zoper Kanglerja je potekalo 24 kazenskih zadev in ena pravdna. Foto: Shutterstock

Sodnici Boženi Novak je Kangler čustveno navedel, da se v vseh sodnih postopkih zoper njega pojavljajo trije sodniki mariborskega sodišča, med njimi sodnik Janez Žirovnik. Ta je po Kanglerjevih trditvah leta 2009 nezakonito podpisal odredbo za pridobitev podatkov o njegovih telefonskih pogovorih, čeprav bi se moral iz vseh postopkov zoper njega izločiti. Kangler ga je namreč še kot poslanec in član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb nadzoroval v času, ko je bil Žirovnik zaposlen na Slovenski obveščevalno-varnostni službi. Tedaj so se po Kanglerjevih navedbah tudi pojavljali konflikti med njima in za to da se mu je želel Žirovnik maščevati.

Nespečnost, težave z želodcem, pomoč psihiatra

Sodnico je zanimalo, kako je Kangler izračunal del zahtevka, ki se nanaša na njegove čustvene bolečine, ter kakšne so te bile in kako dolgo so trajale. "Prišel sem na črno listo. Mediji so pisali o meni, odvzet mi je bil mandat državnega svetnika. S tem je bil načet moj ugled. Izgubil sem veliko materialnih sredstev, dnevnic, možnosti potovati v tujino s predsednikom, tudi ugled in možnost soustvarjanja slovenske politike," je opisal Kangler.

Izpostavil je velike psihične pritiske, ki jih je doživljal, ko so se v njegovem poštnem nabiralniku dnevno pojavljala nova vabila na sodišče. Zaskrbljenost, kako bo poskrbel za svojo družino, pa tudi stiska, ker je njegova hčerka videla vso gonjo, ki je v javnosti potekala zoper njega, so ga razžirali.

Zaradi stresnih in dolgotrajnih sodnih postopkov je Kangler trpel za nespečnostjo, težavami z želodcem, poiskal je tudi pomoč psihiatra. "Ni se mi zmešalo ali odpeljalo. A ni lahko, ko se nekdo spravi nate," je pojasnil Kangler.

Državno odvetništvo, ki v tem postopku zastopa državo kot toženo stranko, navaja, da je zaradi zastaralnih rokov za odškodninsko tožbo prepozno. Kangler pa je danes sodnici pojasnil, da odškodninskih tožb ni mogel vložiti, dokler vsi postopki niso bili pravnomočno končani.

Z današnjim pričanjem Kanglerja se je postopek končal. Sodnica bo sodbo izdala pisno.

Kangler od države zahteva odškodnino