Nekdanji mariborski župan Franc Kangler se je v preteklosti znašel v kar 24 različnih kazenskih postopkih. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler se je v preteklosti znašel v kar 24 različnih kazenskih postopkih. Foto: BoBo/Borut Živulović

Zaslišanje predsednika državnega sveta Kovšce je na februarskem zaslišanju pred preiskovalno komisijo predlagal nekdanji državni svetnik in mariborski župan Franc Kangler, danes državni sekretar na notranjem ministrstvu. Takrat je zavrnil ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, ki mu je lani še v prejšnji sestavi očitala, da je bil v konfliktu interesov, ko je kot državni svetnik sodeloval v razpravi in obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave.

Pojasnil je, da ima po funkciji in ustavi pravico biti na seji državnega sveta. Na njej ni razpravljal, ampak je samo poslušal svetniške kolege in spremljal glasovanje. Državni svet je sklep o ustanovitvi preiskovalne komisije podprl soglasno.

Preiskovalna komisija sicer namerava zaslišati tudi policista, zoper katerega je bila vložena obtožba, da je storil kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov in je med drugim vpogledoval v evidence policije nekdanjega ministra Karla Erjavca in poslanke SMC-ja Monike Gregorčič.

Sorodna novica Vabljenih nekdanjih tožilcev ni bilo na sejo komisije v zadevi Kangler

Soočenje dveh že zaslišanih prič

Preiskovalna komisija načrtuje tudi soočenje dveh že zaslišanih prič, je sporočil predsednik komisije Dejan Kaloh (SDS) – gre za nekdanjega poslanca SDS-a Srečka Hvauca in kriminalista Andraža Geršovnika.

Hvauc je pred komisijo pričal oktobra 2019. Tedaj je pojasnil, da se je v času Kanglerjevega županovanja znašel v policijskih preiskavah kot direktor komunalnega podjetja Nigrad v zvezi s prenovo Trga Leona Štuklja. Čeprav je bil na koncu oproščen, je zaradi tega sam izgubil zdravje in zaupanje lastnikov podjetja. Kot je dejal, lahko utemeljeno sklepa, da v ozadju stoji državna politika ob pomoči lokalne.

Geršovnik pa je kriminalist, ki je sodeloval v preiskavah zoper takratnega župana Maribora. Na lanskem zaslišanju je večkrat ponovil, da je bila zakonitost dela policije potrjena na sodišču.

Nekdanji mariborski župan se je sicer v preteklosti znašel v kar 24 različnih kazenskih postopkih, med katerimi so se z izjemo zadeve "lutkovno gledališče", ki je še odprta, vse iztekle v njegovo korist. Pred leti je zaradi pregona ostal tudi brez mesta v državnem svetu.