Sporni zapis je nastal leta 2009, Jankovića pa je zelo prizadel. Foto: MMC RTV SLO
Sporni zapis je nastal leta 2009, Jankovića pa je zelo prizadel. Foto: MMC RTV SLO


Sodba ljubljanskega okrožnega sodišča ni pravnomočna, obramba pa je že napovedala pritožbo. Janković je Tavčarja tožil zaradi zapisa v rubriki Termometer Delove priloge FT junija 2009.

Tavčarjev zapis v Termometru se glasi: "Vsi smo ena velika družina, je o odnosu med mestno upravo in Javnim holdingom Ljubljana, v katerega sklopu delujejo štiri javna podjetja, večkrat povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V podjetjih se s tem ne strinjajo povsem, nekateri celo "zlobno" namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen."

Kot piše Delo, je Janković na sodišču povedal, da ga je zapis zelo prizadel, saj je razumel, da ga je novinar, ki je o njem sicer poročal korektno, primerjal s človekom, ki je najhujši zločinec tega stoletja. Tavčar je na sodišču poudaril, da je tožilstvo iz komentarja iztrgalo le zgoraj navedeni stavek, celotno besedilo pa se nanaša na odnose med ljubljansko mestno občino in holdingom.

ZNP: Svoboda govora le za nekatere
Sodba se zdi skrb vzbujajoča predsedniku Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Tinu Mamiću. V sporočilu za javnost je zapisal, da živimo v državi dvojnih meril. "Na eni strani imamo novinarje, ki vsakodnevno kršijo novinarski kodeks, a se ne zgodi nič. Redne žalitve v komentarjih, ki so naperjene proti desnosredinskim politikom ali Cerkvi, so praviloma brez vsakih posledic. Ko pa se zgodi domnevna žalitev novinarja na račun levičarskega politika, pride hitro do obsodbe v znesku slabih 2.000 evrov. Svoboda govora velja v naši državi očitno samo za nekatere," je še dodal.

DNS: Zapis je nastal v komentarju
Društvo novinarjev Slovenije je v odzivu na obsodilno sodbo zoper Tavčarja sporočilo, da novinar neprimerne izjave ni zapisal v lastnem imenu, temveč je navajal namige nekaterih uslužbencev podjetij Javnega holdinga Ljubljana. "Poleg tega je novinar izjavo uporabil v komentarju, ki uživa največjo možno mero zaščite svobode govora," so zapisali v društvu.

Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo sodišče na drugi stopnji izrečeno sodbo ustrezno popravilo v smeri zaščite izražanja mnenj in stališč novinarja.