Preiskovalci NPU-ja in kriminalisti so izvedli več hišnih preiskav po več krajih v državi. Foto: BoBo
Preiskovalci NPU-ja in kriminalisti so izvedli več hišnih preiskav po več krajih v državi. Foto: BoBo
Sledi naj bi vodile tudi do razvpitega podjetja Orion, ki ga je vodil Branko Lužar. Foto: MMC RTV SLO

Dejavnosti so povezane s sumom gospodarske kriminalitete, in sicer zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja. Zagrožena kazen za obe kaznivi dejanji je do osem let zapora, so sporočili iz NPU-ja.

Na NPU-ju sumijo, da je odgovorna oseba podjetja iz Ljubljane od januarja do aprila lani v dogovoru z drugimi udeleženci kaznivega dejanja prekinila vezave več depozitov te družbe, zato da jih je lahko pridobilo podjetje iz Velike Britanije. Ta je do njih prišla pod pretvezo izterjave lažne terjatve, ki pa ji odgovorna oseba ljubljanskega podjetja namenoma ni nasprotovala. Na ta način naj bi družba iz Velike Britanije na svoj račun v tujini prejela okoli milijon evrov.

Po mnenju preiskovalcev sta osumljencu iz ljubljanskega podjetja pomagala še odgovorna oseba britanskega podjetja, sicer slovenski državljan, in odvetnik te družbe iz Maribora, ki je družbo zastopal pri izterjavi lažne terjatve. Trije ljudje, državljani Slovenije, pa osumljeni, da so ta milijon evroov oprali. V preiskavah sodeluje 26 kriminalistov NPU-ja.
Eden največjih dolžnikov državi
Spletne Finance pišejo, da naj bi šlo za lani razkrito oškodovanje družbe Elektrooptika, ki jo je vodil Gregor Jeza. Jeza naj bi denar podjetja, ki ni imelo prihodkov iz poslovanja, namesto da bi ga naložil v depozite, pustil ležati na transakcijskem računu družbe. V Elektrooptiki naj zaradi vloma v poštni nabiralnik ne bi prejemali pošte in zato tudi ne vedeli za lažno terjatev. Elektrooptiko naj bi oškodovala britanska družba Atractor Project Management, ki je povezana z družbo Orion.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi NPU pridržal tudi osumljence iz krogov blizu Oriona in z njim povezanih podjetij iz Velike Britanije, ki so pred desetletjem postala znana po obtožbah kmetov o nerazumno visokih obrestih.

Hišne preiskave po vsej državi
Mariborski kriminalisti pa na območju Policijskih uprav (PU) Maribor, Ljubljana, Koper in Nova Gorica izvajajo osem hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb ter v osebnih vozilih. Iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, so sporočili s PU-ja Maribor.

Šest od teh preiskav izvajajo skupaj s preiskovalci NPU-ja, ki vodi že omenjeni predkazenski postopek zoper nekatere iste osumljene osebe. Gre pa za sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, za kar je zagrožena kazen zapora do petih let. Kriminalisti so pridržali eno osebo.

Ni bilo prvič
V sklop preiskav mariborskih kriminalistov pa naj bi bil po poročanju Financ, Kanala A in POP TV vpleten Zoran Trifunović, eden največjih davčnih dolžnikov med fizičnimi osebami. Dursu dolguje od 10 do 20 milijonov evrov.

Trifunović naj bi premoženje podjetja Inometal pred pripojitvijo podjetju KTT Raka prepisal v tujino, kar je ugotovila šele stečajna upraviteljica KTT. Po neuradnih informacijah POP TV mu je pri tem pomagal Aleš Alojzij Rus, drugoobtoženi iz posojilne afere Orion, ki naj bi ga danes prav tako obiskali kriminalisti zaradi suma pranja denarja in oškodovanja Elektrooptike. Trifunović naj bi bil pridržan tudi čez noč, pred preiskovalnega sodnika pa naj bi stopil v četrtek.

Trifunović je lastnik nekdanjega podjetja Geocom, leta 2008 pa je bil tik pred absolutnim zastaranjem primera zaradi pomanjkanja dokazov oproščen obtožb organiziranja fiktivne prodaje naftnih derivatov. Konec 90. let je bil pri trgovanju z naftnimi derivati med obtoženimi za davčno utajo v višini več kot devet milijonov evrov.