Preiskave so obsežne in kompleksne, opozarjajo v NPU-ju. Foto: BoBo
Preiskave so obsežne in kompleksne, opozarjajo v NPU-ju. Foto: BoBo

Ovadbi so podali v okviru specializirane preiskovalne skupine, ki se ukvarja predvsem z zadevami, povezanimi z eno izmed državnih bank. NPU med drugim sicer preiskuje sume zlorab položajev ali pravic pri gospodarski dejavnosti, poslovne goljufije, zlorabe trga finančnih instrumentov in preslepitve pri pridobitvi posojila. "To so trenutne, delovne kvalifikacije kaznivih dejanj, ki se bodo glede na nadaljnje ugotovitve lahko tudi spreminjale," so pojasnili v NPU-ju.

Policija je prejela nekaj več kot 10 prijav, pri čemer opozarjajo, da so bile nekatere med njimi zgolj naznanila indicev, na podlagi katerih je moral NPU ugotoviti manjkajoče okoliščine, da je mogoče govoriti o razlogih za sum konkretnih kaznivih dejanj.

NPU tako opravlja razgovore, zaseg dokumentacij, v nekaterih primerih pa izvaja tudi druga preiskovalna dejanja, ki pa jih zaradi interesa postopkov trenutno še ne morejo razkriti. "Zadeve, ki so v preiskavi, so po obsegu izredno kompleksne, hkrati pa tudi strokovno zahtevne, saj gre za preiskavo bančnih gospodarskih poslov. V trenutni fazi odprtih preiskav še ni mogoče opredeliti, katere osebe bodo osumljene v posameznih primerih," so zapisali.

Škodljive odločitve sprejete znotraj banke
Preiskave so usmerjene zoper osebe, ki so znotraj banke sprejemale škodljive odločitve, s katerimi so bila kazniva dejanja storjena, in ne proti formalnim nosilcem posameznih spornih poslov.

Avgusta lani so preiskovalci NPU-ja med drugim izvedli obsežno preiskavo sumov nepravilnosti pri preteklem bančnem poslovanju NKBM-ja. Na domnevno sporne posle te banke je opozorila tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Ta je ugotovila, da sta nekdanji predsednik uprave in nekdanja članica uprave NKBM-ja Matjaž Kovačič ter Manja Skernišak delovala koruptivno.

Komisija za preprečevanje korupcije je preiskavo razmer v slovenskih bankah, kjer ima država večinski delež oziroma prevladujoč vpliv, v dogovoru z državnim tožilstvom podredila predkazenskemu postopku in ni sprejela zaključnih in poimenskih ugotovitev.

KPK: V bankah vrsta koruptivnih ravnanj
KPK je sicer v postopku preučevanja več kot 40 poslov, ki so jih v obdobju od leta 2005 do leta 2011 obravnavale, odobrile in sklenile družbe iz skupine NLB in skupine NKBM, ugotovila, da gre v bančnem sistemu za vrsto dejavnikov korupcijskih tveganj, koruptivnih ravnanj ter drugih kršitev.