Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot poroča Delo, bodo v sodelovanju s tožilstvom spisali prenovljeno kazensko ovadbo.

NPU je v povezavi s sanacijo NLB-ja podal kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic konec leta 2018. Takrat je neuradno ovadil vse člane sveta Banke Slovenije, ki je konec leta 2013 izrekel izredne ukrepe in takratnega namestnika direktorja nadzora bančnega poslovanja Tomaža Čemažarja, ki je operativno vodil projekt sanacije bank. Ali so dejanj osumljene iste osebe kot takrat, na policiji niso razkrili.

NPU je zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji NLB-ja v kriminalističnih preiskavah leta 2016 zasegel gradivo Banke Slovenije. Ker je Sodišče EU-ja ugotovilo, da je Slovenija pri zasegu dokumentacije kršila nedotakljivost arhivov EU-ja, ga je NPU moral vrniti, nato pa mu ga je Banka Slovenije znova izročila, a del vsebine prekrila.

Kot so za Delo povedali na policiji, to ni odločilno vplivalo na prvotne ugotovitve, da je podan utemeljen sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

NPU je za zagotavljanje dodatnih dokazov posameznih očitkov v kazenski ovadbi iz decembra 2018 dodatno analiziral gradivo, zaseženo na drugih lokacijah v takratnih hišnih preiskavah, in gradivo od drugih državnih organov na to temo, so še pojasnili na policiji.