Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Tomiju Kolarju za umor brezdomskega kolega Ludvika Pukšiča. Foto: BoBo
Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Tomiju Kolarju za umor brezdomskega kolega Ludvika Pukšiča. Foto: BoBo
Na forenzičnem oddelku UKC-ja Maribor naj bi Kolarju ugotovili shizofreno osebnostno motnjo. Foto: BoBo

Sodni senat pod vodstvom Danile Dobčnik Šošterič je med soočenjem psihiatrov Mladena Vrabiča in Viktorije Frangež Žigon javnost izključil. Kje sta se najbolj medsebojno izključevali mnenji obeh izvedencev psihiatrične stroke, tako ni bilo mogoče izvedeti, je pa Vrabič menda Kolarju za čas dejanja pripisal popolno prištevnost. Tožilstvo zato obtoženemu očita, da je Ludvika Pukšiča umoril na zahrbten način, obramba pod vodstvom odvetnika Viktorja Osima takšni argumentaciji ves čas nasprotuje.

Kolar naj bi po dogodku v priporu napadel še pravosodnega policista, nato pa nekaj časa preživel na forenzičnem oddelku UKC-ja Maribor, kjer naj bi mu ugotovili shizofreno osebnostno motnjo.

Kako se bo odločil sodni senat?
Osim je zato po soočenju obeh psihiatrov od sodišča zahteval pridobitev novega mnenja komisije medicinske fakultete za izvedenska mnenja. Sodni senat se do zahteve še ni opredelil, saj želi najprej preučiti prepise zapisnikov soočenja in se seznaniti s toksikološkimi izvidi. Naslednjo obravnavo je sodnica razpisala za 24. maj.

Kolar je sicer priznal, da je novembra 2016 v zapuščeni stavbi nekdanjih mariborskih zaporov dvignil roko nad Pukšiča, vendar ne priznava krivde, ki se mu očita v obtožnici tožilke Mateje Artenjak, saj da ne ustreza resnici.

Sodišče je sprva s težavo izpeljalo predobravnavni narok, saj je Kolar zanikal svojo identiteto in zamenjal več zagovornikov. Po nekajmesečnem zdravljenju se je umiril in januarja priznal odgovornost za smrt Pukšiča ter obžaloval, da se je zgodil tragičen dogodek.