Požar je gasilo okoli 150 gasilcev. Foto: Facebook/PGD Babiči
Požar je gasilo okoli 150 gasilcev. Foto: Facebook/PGD Babiči

Gasilci so bili o požaru nad Rakitovcem ob meji med občino Koper in Hrvaško obveščeni v torek ob 17.27. Ogenj so omejili približno ob 1. uri, do 7. ure zjutraj pa so ga pogasili. S koprske policijske postaje so sporočili, da se je požar razplamtel, ker je 40-letni moški z območja Ljubljane v naravo odvrgel cigaretni ogorek. Po poročanju Primorskih novic je 40-letnik pred tem v družbi še enega moškega opazoval sončni zahod. Preiskava sicer še poteka, policisti pa so napovedali, da bodo po njenem koncu ustrezno ukrepali.

Sorodna novica Obsežni požar nad Rakitovcem omejen, na pogorišču še okoli 30 gasilcev

S požarom se je v noči na sredo borilo približno 150 gasilcev. Njihovo delo je oviral močan veter, zaradi nizkih temperatur jim je zmrzovala voda v ceveh, hoja po travniških pobočjih v temi pa je bila nevarna. Poleg poklicnih gasilcev iz Kopra, Sežane in Buzeta na Hrvaškem so v akciji sodelovali člani približno 30 prostovoljnih društev iz celotne Primorske in hrvaške Istre.

Škodo bodo ocenili, ko si bodo območje ogledali gozdarji. Policisti in gasilci so na grobo ocenili, da je zgorelo približno 100 hektarov površine, vendar so poudarili, da je to težko izmeriti, ker se je ogenj širil v t. i. jezikih v različne smeri. Na hrvaški strani meje je ogenj po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina zajel manj kot dva hektarja površin in ni povzročil večje škode.

Požar zanetil moški s cigareto