Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Šljivarju sicer sodijo zaradi dogodka, ki se je zgodil v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu v Bosni in Hercegovini. Šljivar, Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić naj bi skupaj zamaskirani vstopili v lokal.

Nedžad Kličić je bil gost lokala in Šljivar naj bi bil tisti, ki ga je s pištolo najprej pretepel, nato pa ustrelil v glavo. Dejanje naj bi storil iz maščevanja, ker naj bi mu Kličić dolgoval denar. Kličić je Šljivarja tudi prijavil, rekoč, da je nekomu naročil, naj na njegovo hišo odvrže eksplozivno napravo.

Gredlja, Ikeljića, Pavlovića in Rekića so v v Bosni in Hercegovini že obsodili, medtem ko Šljivar, ki je bosanski in slovenski državljan, za tamkajšnje sodišče ni bil dosegljiv. Okrožno sodišče v Ljubljani mu je januarja 2018 izreklo kazen 30 let zapora, vrhovno sodišče pa je po pritožbi sodbo razveljavilo.

Vrhovno sodišče je tako v začetku letošnjega leta odredilo novo sojenje, ki se je začelo februarja. Šljivar je na sojenju ponudil alibi. Trdil je, da je bil v času umora z ljubico, ki je zaradi žene prej ni želel omenjati. To je nedavno tudi potrdila.

Sojenje čaka zaslišanje prič iz Bosne in Hercegovine, in sicer goste lokala, moškega, ki naj bi obtoženega videl z ljubico, in štiri že obsojene, ki so krivdo prelagali na Šljivarja. Zaslišanja bodo potekala po videokonferenčni povezavi, datumi še niso dokončno določeni.

Šljivarju so sodili tudi zaradi poskusa uboja Fadila Ferhatovića januarja 2016 na ljubljanskih Fužinah. Najprej je dobil šest let zapora, po razveljavitvi sodbe pa so ga pravnomočno oprostili.