Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na ptujskem sodišču so prebrali sklepne besede v sodnem procesu proti Silvu Drevenšku, obtoženem umora nekdanje partnerice in njenih staršev pred očmi svojega mladoletnega otroka. Drevenšek se do zdaj ni zagovarjal, zdaj pa je sploh prvič na sojenju spregovoril in presenetil s priznanjem ter obžalovanjem storjenih dejanj.

Povedal je, da še danes ne more verjeti, da se je zgodilo, kar se je. "Ne vem, kaj se je z mano zgodilo. Ubil sem tri nedolžne ljudi ter prizadel sorodnike in prijatelje. Nikoli v življenju nisem pomislil na umor in nikoli več tudi ne bom," je dejal na kratko, preden je moral dve uri poslušati, na kako krvoločen način je iz maščevanja in koristoljubja umoril svojo nekdanjo partnerico in njene starše.

Dejanje je napovedal, tožilka ne vidi olajševalnih okoliščin

Ker je to storil pred očmi svojega štiriletnega sina, mu tožilstvo očita še kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja.

Tožilka Tea Kukovec Belšak zahteva za vsako kaznivo dejanje umora po 30 let in izrek enotne dosmrtne zaporne kazni. Po njenih besedah je bil način izvršitve umorov izredno zavržen, Drevenšek je bil takrat prišteven in je to storil, da bi se umorjenim maščeval, ker ga je partnerica zapustila in pri tem zahtevala delitev premoženja. Dejanje je celo napovedoval na obletnico vselitve v hišo, kar so potrdile nekatere priče.

Tožilka je posebej poudarila, da glede na očitke pri izreku sodbe ni mogoče upoštevati nobenih olajševalnih okoliščin, tudi ne dejstva, da do zdaj še ni bil kaznovan.

Zagovornik: Ničesar ne vemo o razlogih

Drevenškov zagovornik Andrej Kac pa je tožilstvu ugovarjal, saj trdi, da bi moralo sodišče kot olajševalno okoliščino upoštevati človeško stisko, v kateri je bil obtoženi zaradi izgube družine in se v njej ni znašel. "Vemo, kaj se je zgodilo, nič pa ne vemo o razlogih, ki so pri njem pripeljali do storitve dejanj," je dejal Kac in pri tem spomnil, da je sodišče zavrnilo njegove predloge za imenovanje dodatnih izvedencev, med drugim kliničnega psihologa, ki bi lahko preučil, kako je družinsko dogajanje pred tragičnim dejanjem vplivalo na psihično stanje obtoženega.

Drevenška je ocenil celo kot vzornega partnerja in očeta, ki ni bil nikoli kaznovan ali konflikten, ga je pa v hipno, nikakor pa po njegovem mnenju ne naklepno dejanje pripeljal strah pred izgubo otroka. Težave so ga v zadnjem času pripeljale do čezmernega uživanja alkohola.

Kac je sodišče pozval, naj Drevenšku izreče takšno kazen, ki mu bo omogočila vrnitev v družbeno življenje po prestani kazni.

Prijatelji brata umorjene s protestom pred sodiščem

Pred sodiščem so se zjutraj zbrali prijatelji brata in sina umorjenih, ki po tragičnem dogodku skrbi za obtoženčevega sina. Tudi ti so za morilca zahtevali kazen dosmrtnega zapora.

Pooblaščenec oškodovanega brata in otroka Danijel Planinšec je v celoti pritrdil predlogu tožilke za izrek najvišje mogoče zaporne kazni in dodatne denarne kazni, ki naj jo določi sodišče.

S tem se je strinjal tudi oškodovani brat oz. sin, ki je sicer menil, da je tudi dosmrtna kazen premalo. Če pa je sodišče ne bo izreklo, bo z družino živel v strahu, saj storilčevemu obžalovanju ne verjame. Nasprotno, v njem se bo verjetno nabirala jeza, ki lahko znova vodi v maščevanje, je dodal.

Drevenšek priznal trojni umor