Tudi v matični, avstrijski družbi, se je Hypo soočal z velikimi težavami, tako kriminalne kot poslovne narave. Foto: BoBo
Tudi v matični, avstrijski družbi, se je Hypo soočal z velikimi težavami, tako kriminalne kot poslovne narave. Foto: BoBo


Kot je poročal POP TV, naj bi tožilstvo vložilo obtožnico proti nekdanjim članom vodstva banke Božidarju Španu, Antonu Romihu, Andreju Potočniku in Andreju Oblaku ter nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak.

Šlo naj bi za primer plačila Vegrada za projektno družbo Gino, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v Liechtensteinu, Luksemburgu in na Deviških otokih, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Kot so poročali mediji ob kriminalističnih preiskavah leta 2012, je podjetje Gino z minimalnim vložkom ustanovil odvetnik Andrej Toš leta 2003 in naslednje leto kupil parcele ob Vojkovi, ob pomoči 12,5-milijonskega posojila Hypo banke, ki jo je vodil Špan.

Toš je petino Gine leta 2004 prodal Hypo Alpe-Adria Consultants, kjer je bil zaposlen Oblak, 80 odstotkov pa liechtensteinski delniški družbi Trewalla. Leta 2005 je Trewalla prodala delež v Gini Hypo Alpe-Adria Immobilien, ta pa junija 2007 off-shore podjetju Enjuan Management, ki sta ga v Sloveniji zastopala Oblak in njegova sodelavka Jasmina Tušek. Prodajna cena za 80-odstotni delež je bila 9,7 milijona evrov. Le mesec dni pozneje je Enjuan prodal delež v Gini Vegradu za 22 milijonov evrov.