Policija še preiskuje, zakaj se je oče odločil za tako tragično dejanje. Foto: MMC RTV SLO
Policija še preiskuje, zakaj se je oče odločil za tako tragično dejanje. Foto: MMC RTV SLO
tragedija
Moški je iz devetega nadstropja naprej vrgel otroka, ki se je pri padcu hudo poškodoval, nato pa usodno skočil še sam. Foto: MMC RTV SLO
Drama na Zaloški

Oče je skozi okno vrgel svojo petletno hčer in nato za njo skočil še sam. Deklica je preživela in je še vedno v kritičnem stanju, oče pa je na kraju nesreče umrl.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so v sporočilu za javnost pojasnili, da je bil Operativno-komunikacijski center PU Ljubljana ob 18.33 obveščen, da naj bi 42-letni moški iz okolice Vinice v stanovanju varuške svojega petletnega otroka na Zaloški cesti v Ljubljani kršil javni red in mir. Moški se je sporekel z nekdanjo partnerico, ki je zato zapustila stanovanje in poklicala policijo.

Policisti so nekaj minut po prejetem klicu prišli do stanovanja v 9. nadstropju, ker pa so bila vhodna vrata stanovanja zaklenjena, niso mogli vstopiti. Moški je začel takoj groziti, da bo iz stanovanja skozi okno vrgel otroka, če se policisti ne umaknejo. Policisti so se zaradi resnih groženj umaknili, na kraj pa so prišli tudi gasilci in policijski pogajalec.

Uresničil je grožnje
Gasilci so ob prihodu na kraj začeli postavljati "ponjavo", moškega pa so policisti poskušali pomiriti po prenosnem telefonu. Oče je stal ob oknu z otrokom v naročju in še naprej grozil ter zahteval, naj se intervencijske ekipe umaknejo.

Ob 19.20 je najprej vrgel otroka, ki je padel na avtomobil, pri padcu pa se je hudo poškodoval, zato so ga reševalci takoj odpeljali v UKC Ljubljana, kjer je še vedno na zdravljenju na Kirurški kliniki v enoti intenzivne terapije in je trenutno v kritičnem stanju.

Po tem dejanju naj bi policisti poskušali vdreti v stanovanje in moškega zadržati, a jih je ta prehitel in prej skočil skozi okno. Pristal je na betonski ograji in za posledicami poškodb umrl na kraju dogodka. Neuradno naj bi bil moški zaradi nasilja v družini že obsojen.

Zdravstveno stanje petletne deklice ostaja nespremenjeno, so povedali na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer se deklica zdravi. Še vedno je v smrtni nevarnosti.

Umek: Storilec je čutil močan čustveni pritisk
Kriminalistični psiholog Peter Umek je v oddaji TV Dnevnik pojasnil, da za dogodek obstaja več razlag, vse pa so samo domneve. Kot pravi, storilec verjetno že v preteklosti ni znal konstruktivno reševati konfliktov, pri tem pa je bilo vedno prisotno nasilje, psihično ali pa tudi telesno.

"Domnevam, da je prišlo v tej situaciji do hudega konflikta in da je to pravzaprav čutil kot močan čustveni pritisk. Mogoče lahko govorimo o patološkem afektu, v katerem je človek sposoben storiti marsikaj, predvsem pa reagira z veliko jezo in besom, ki sta usmerjena proti subjektu tega konflikta. Če ni mogoče reagirati proti povzročitelju sicer neupravičene jeze, pa lahko stori marsikaj, samo da se razbremeni svoje napetosti. Problem je v tem, da se zavest zoži in človek v takem stanju ni možen razsodno razmišljati," je pojasnil.

Umek: Nasilje je treba prijaviti
Dejal je, da so vpleteni v tem primeru storili vse, za kar so menili, da je prav, saj je bilo zelo težko reagirati. Opozoril je, da se je v podobnih primerih treba odzvati veliko prej in da takšen človek potrebuje pomoč, čeprav jo nekateri zavračajo.

"Vendar če pride do družinskega nasilja in če nasilje eskalira in se ponavlja večkrat, ga je treba seveda prijaviti centru za socialno delu in policiji. To je pravzaprav edini učinkovit ukrep. Potem policija ukrepa v skladu z zakonom o družinskem nasilju, ki je sedaj sprejet, in mislim, da že kaže učinke. Zdaj je kar precej več prijav družinskega nasilja in mislim, da je to tisto, kar bi lahko učinkovalo," je prepričan.

Drama na Zaloški