Hiša groze v Amstettnu. Foto: EPA
Hiša groze v Amstettnu. Foto: EPA
Avstrijska policija
Avstrijo je pretresel nov grozljiv primer. Foto: EPA
Nova afera v Avstriji

Afera je izbruhnila, ko so prejšnji teden v bolnišnico v Amstettnu sprejeli 19-letno dekle. Šlo naj bi za enega od šestih oz. sedmih otrok, ki naj bi jih imela oče in hči. Josef F. naj bi danes 42-letno hčer Elisabeth F. od 29. avgusta leta 1984 zadrževal v kleti, skupaj z njo pa je policija tam našla tudi dva otroka. Sicer naj bi imela šest otrok, tri fante in tri dekleta, stare med pet in 20 let. Josefa F. je policija že aretirala zaradi suma incesta in ujetništva, vpletenim pa odvzela DNK vzorce.

Oče zlorabljal hčer od njenega 11. leta?
Elisabeth je dejala, da jo je oče zlorabljal od njenega 11. leta, leta 1984 pa jo je pri 18. vklenil v lisice, jo zaprl v klet in jo zlorabljal. "Zlorabljal neprestano, vseh 24 let ujetništva." Rodila naj bi sedem otrok, leta 1996 pa je eden od dvojčkov umrl zaradi neustrezne nege, njegovo truplo pa je Josef odnesel iz kleti in ga sežgal. V izjavi za policijo je Elisabeth dejala, da je oče dajal hrano in oblačila zanjo in za tri od šestih otrok.

Vloga matere še nejasna
Vloga njene matere Rosemarie še ni razjasnjena, saj naj po nekaterih podatkih ne bi vedela za grozljivo početje svojega moža, po drugih pa naj bi skupaj z možem trdila, da sta tri od šestih otrok posvojila, potem ko naj bi jih leta 1993, 1994 in 1997 našla zapuščene v njihovi večstanovanjski hiši. Elisabeth naj bi pustila otroke, ker naj ne bi bila sposobna skrbeti zanje. Ostali trije, 19-letna Kerstin, 18-letni Stefan in petletni Felix, pa so bili ves čas z njo zaprti v kleti, in niso bili prijavljeni pri pristojnih organih.

Elisabeth naj bi bila v velikem šoku in je govorila s policijo šele, ko so ji zagotovili, da ji ne bo treba nikoli več imeti stikov z očetom in da bo poskrbljeno za njene otroke. Dva fanta, ki so ju našli ob mami v kleti, sta sploh prvič videla dnevno svetlobo. Vse otroke so odpeljali na varno, kjer bodo zanje poskrbeli zdravniki in psihologi.

Klobčič se razkriva
Tiskovni predstavnik policije je dejal, da so v bolnišnico prejšnji konec tedna sprejeli 19-letnico. "Dekle je v resnem stanju in se bori za življenje." Zdravniki so skušali najti Kerstinino mamo, da bi jim pojasnila več o zdravstvenem stanju v preteklosti. Stari starši dekleta so sicer oblastem dejali, da naj bi Kerstin v zelo slabem zdravstvenem stranju na pragu njunega doma 19. aprila pustila njena mati Elisabeth, ki so jo zadnjič videli leta 1984, od takrat pa o njej ni bilo nobenih podatkov. Oblasti so sprožile iskanje 42-letnice, starša pa sta policistom pokazala pismo, v katerem naj bi Elisabeth zapisala, da naj je nihče ne išče.

Josef naj bi takrat iz kleti izpustil Elisabeth in oba fanta, ženi pa dejal, da se je Elisabeth odločila vrniti domov. Kako je bila policija obveščena o dogajanju v hiši, še ni bilo pojasnjeno.

Od štirikratnega detomora do Natasche Kampusch
Zadnja leta Avstrijo pretresajo grozljive zgodbe: časopisne stolpce že dve leti polni zgodba o Nataschi Kampusch, ki je bila na poti v šolo ugrabljena in je bila osem let ujetnica Wolfganga Priklopila, leta 2005 pa je veliko prahu dvignil tudi primer matere, ki je umorila svoje štiri otroke: v zamrzovalniku v hiši v Gradcu so takrat policisti našli dve trupli dojenčkov, med preiskavo hiše pa so naleteli še na dve trupelci.

K. T.

Nova afera v Avstriji