Policisti so med včerajšnjim protestnim shodom pridržali 13 ljudi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Policisti so med včerajšnjim protestnim shodom pridržali 13 ljudi. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot so sporočili ljubljanski policisti, so v petek na območju Ljubljane opravili varovanje tako osrednje državne proslave ob 30-letnici nastanka države kot tudi neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu. Tega so petkovi protestniki poimenovali kot alternativno proslavo.

Sorodna novica Alternativna proslava: "Dobrodošli vsi na praznik ljudstva, na praznik upora!"

Neprijavljen shod, na katerem se je po podatkih policistov zbralo 9000 ljudi, se je končal okoli 21. ure, potem pa je okoli 200 ljudi odšlo še na območje križišča Slovenske ceste in Šubičeve ulice, kjer so se razšli okoli 22. ure.

Policisti so do zdaj ugotovili eno kršitev po zakonu o javnih zbiranjih in vodijo prekrškovni postopek zoper organizatorja. Med shodom na Prešernovem trgu je bilo ugotovljenih tudi 14 kršitev zakona o javnem redu in miru. Trinajst ljudi, ki so kršili zakon o javnem redu in miru, so v času shoda pridržali.

Kot so še dodali, bodo nadaljevali zbiranje obvestil glede dogodka. V primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo. V času osrednje državne proslave na Trgu republike pa policisti kršitev niso zaznali.

Skupina rumenih jopičev poskrbela za manjši incident

Olaj: Neprijavljen shod zahteva jasne odgovore javnosti. Hojs: Policija pripravlja poročilo o ukrepanju zoper rumene jopiče.

Na včerajšnje dogajanje na Prešernovem trgu pa sta se danes odzvala notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj. Kot je pojasnil ta, petkov neprijavljeni shod in ukrepanje policije zoper skupino tako imenovanih rumenih jopičev zahteva jasne odgovore javnosti. Kot je zapisal, je zadeva "v fazi razčiščevanja" in da bo verjetno več informacij o tem znanih v ponedeljek. Hojs pa je navedel, da policija v povezavi z ukrepanjem zoper omenjeno skupino pripravlja poročilo. Dodal je, da so po njegovi oceni rumeni jopiči brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko "kulturno proslavljali na Trgu republike". "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti," je še zapisal Hojs na Twitterju.

Ob 30-letnici države dve proslavi