Branko Japelj je prepričan, da je bilo za uspešno preiskavo pomembno dobro sodelovanje policije in krajanov Dolskega. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Branko Japelj je prepričan, da je bilo za uspešno preiskavo pomembno dobro sodelovanje policije in krajanov Dolskega. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar

Vodja sektorja kriminalistične policije pri Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj je novinarjem pojasnil potek kriminalistične preiskave umora in sklepe preiskave. Zatrdil je, da so enaintridesetlenika, ki je umor tudi priznal, prijeli na podlagi nespornih dokazov pridobljenih med preiskavo. Osumljenec je v preteklosti že bil pravnomočno obsojen zaradi ropa. Za umor mu grozi od 15 do 30 let zapora.

Umor pri Dolskem
Kot je znano, so 25. 2. okoli desete ure policisti dobili obvestilo, da so v stanovanjski hiši v bližini Dolskega pri Ljubljani našli mrtvega moškega, ki naj bi umrl nasilne smrti. Japelj je povedal, da je preiskava pokazala, da naj bi bil moški umorjen že dan prej.

Umrli naj bi izkrvavel zaradi več vbodnih ran in ureznin po telesu, ki mu jih je zadal prijeti osumljenec. Zaradi upiranja žrtve se je tudi sam poškodoval. Osumljenec je moškega, ki ga je ubil, poznal, saj naj bi si pri njem večkrat sposojal denar in tudi na dan umora je prišel po denar. Japelj je pojasnil, da je šlo za manjše vsote denarja, okoli nekaj sto evrov.

Priprti storilec je po umoru peš zapustil kraj zločina in se pozneje vrnil po umorjenčevo denarnico. Na poti med hišo umorjenega in krajem, kjer je imel parkiran avtomobil, so policisti našli sledove krvi. Preiskava je pokazala, da je bila najdena kri osumljenčeva.

Dobro sodelovanje policije in krajanov
Japelj je pojasnil, da je bilo za učinkovito in hitro preiskavo skoraj ključnega pomena dobro sodelovanje s krajani, s katerimi so opravili okoli sto pogovorov. Prav krajani so v bližini hiše v kateri se je zgodil zločin, opazili parkiran avtomobil. Kot se je izkazalo, je bil lastnik avtomobila osumljenec.

V preiskavi je sodelovalo večje število policistov, kriminalistov in kriminalističnih tehnikov, prisotna sta bila tudi tožilec in preiskovalni sodnik, je povedal Japelj in dodal, da je delo policije potekalo hitro in učinkovito. Izpostavil pa je še dejstvo, ki se po njegovem mnenju premalo poudarja, da je od leta 2007 samo en primer umora ostal nerazrešen.