Če opazite ljudi, ki se smukajo okoli hiš in se predstavljajo za različne delavce, si zapomnite njihov videz, zapišite registrsko številko in tip vozila in obvestite policijo. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Če opazite ljudi, ki se smukajo okoli hiš in se predstavljajo za različne delavce, si zapomnite njihov videz, zapišite registrsko številko in tip vozila in obvestite policijo. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Starejše osebe naj ne zapuščajo stanovanjskih hiš in naj v notranjost ne spuščajo neznanih oseb. Če pa iz hiše odidejo, naj zaprejo okna, vrata pa zaklenejo. Pomembno je, da takoj obvestijo policijo, če opazijo kar koli sumljivega ali če so morda sami postali žrtev takšnega dejanja. Policija bo nato izvedla ogled kraja in poskušala najti forenzične dokaze, s katerimi bi lahko odkrili in prijeli storilce, je dejal Matija Breznik iz sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana.

"Storilci se po navadi pripeljejo do stanovanjske hiše, kjer žrtev prijazno ogovorijo in jo skušajo zvabiti iz hiše, tako da nima več nadzora nad vhodnimi vrati. V tem času v hišo vstopi drugi storilec, ki pregleda notranjost in po navadi ukrade denar, vrednejše predmete in zlato," je v izjavi opozoril Breznik."Predvsem gre za skupine ljudi, ki so dobro organizirane," je pozneje dodal za TV Slovenija in dodal, da je glavni cilj storilcev, da osebo izvabijo iz hiše in jo odpeljejo za vogal, da lahko drugi sostorilec nemoteno vstopi v hišo, pregleda in izvede tatvino.

Policija zato poziva svojce, sosede in bližnje, da starejšim opišejo, na kakšen način storilci izvajajo tatvine. Pogovorijo naj se tudi o tem, kaj storiti, če storilci pridejo do njih, je še prosil Breznik.

V Poročilih ob petih na TV Slovenija je Breznik potencialne žrtve še pozval, naj izvedejo čisto preproste preventivne ukrepe, torej da "nikoli ne odpiramo vrat, če neznancev ne poznamo, da ne spuščamo teh ljudi v notranjost in da se ne pustimo zavesti, da bi nas odpeljali za vogal hiše. Če pa to že storimo, je nujno treba zapreti in zakleniti vsa vrata ter s seboj odnesti ključe," je še opozoril.

Prav tako naj takoj pokličejo policijo na številko 113, če v naselju ali okolici hiše opazijo sumljive osebe oz. če se neznanci gibajo okoli njihove ali sosedovih hiš. Policiji pri preiskovanju morebitnih kaznivih dejanj pomaga tudi, če si očividci zapomnijo ljudi, ki hodijo okoli hiš, si zapišejo osnovne podatke o vozilu, torej registrsko številko in tip vozila, pripomorejo pa tudi različne fotografije, ki so jih naredili s telefonom ali jih imajo na svojih varnostnih kamerah.

Uspešno preiskanost takih kaznivih dejanj sicer otežuje tudi to, da so ta dejanja prijavljena naknadno, "žrtve velikokrat že pospravijo notranjost, kjer so se storilci gibali".

Policija opozarja na vse več drznih tatvin v hišah