Tone Krkovič. Foto: BoBo
Tone Krkovič. Foto: BoBo

Anton Krkovič je tožbo zoper Antona Peinkiherja vložil zaradi več zapisov in izjav, objavljenih v časopisih Delo in Dnevnik ter na portalu MMC RTV SLO. Menil je, da ga je Peinkiher med drugim obtoževal nesposobnosti in kaznivih dejanj, organizirane prodaje orožja, ovajanja nedolžnih ljudi ter nepotrebne sestrelitve helikopterja nad Ljubljano v času osamosvojitvene vojne.

Julija 2019 mu je Okrožno sodišče v Ljubljani pritrdilo in sklenilo, da mu mora Peinkiher plačati 7250 evrov odškodnine, svoje izjave pa tudi javno preklicati in se opravičiti. Menilo je, da Peinkiher ni dokazal resničnosti svojih trditev oziroma ni dokazal, da je imel zadostno podlago verjeti v njihovo resničnost.

Peinkiher se je na odločitev pritožil, višje sodišče je januarja 2021 sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje. V novem postopku je okrožno sodišče odločilo, da je Peinkiher delno posegel v Krkovičeve osebnostne pravice, a ne v tolikšni meri, kot meni sam. Določilo je, da mu mora Peinkiher plačati 1900 evrov odškodnine, a je hkrati zavrnilo zahtevek za preklic trditev in objavo opravičila.

Tudi na to odločitev se je Peinkiher pritožil. V nedavni odločitvi pa je višje sodišče ocenilo, da je dosojena odškodnina glede na sodno prakso previsoka, in jo je znižalo na 1300 evrov, v preostalem delu pa je sodbo prvostopenjskega sodišča potrdilo.

V komentarju sodbe višjega sodišča, ki jo je posredoval medijem, je Peinkiher presodil, da je v sodnem procesu zmagal, kar je velika zmaga za pravično in svobodno Slovenijo.